© Baykuş Haber

Patlıcan Vadisinde renkli görüntüler

NAZİLLİ’DEN DÜNYAYA DOĞAL LEZZET KURU PATLICAN

Aydın'ın Nazilli ilçesinde faaliyet gösteren Karaefe Ailesi, 66 yıl önce patlıcan kurutma işine başladı ve günümüzde neredeyse tüm kıtalara ürün ihraç eden bir başarı hikayesine dönüştü. "Güneşten gelen doğal lezzet" sloganıyla sofraları lezzetlendiren Karaefe Ailesi, Yıldıztepe Mahallesi'nde bulunan Patlıcan Vadisi'nde özel hava akımını kullanarak sebzeleri kurutmaktadır.

Karaefe Ailesi'nin üçüncü kuşak üyesi Turgay Karaefe, "Patlıcan vadisi olarak bilinen Yıldıztepe Mahallemizin belli kısmında oluşan hava akımında kuruttuğumuz bu özel lezzetler dünyanın dört bir yanındaki sofralara da lezzet katıyor" dedi. Karaefe Ailesi, yıllık yaklaşık 7 bin ton kurutulmuş patlıcan ve diğer sebzeleri dünyanın dört bir yanına ihraç etmektedir.

Ailenin üçüncü kuşaktan iki üyesi, Abdullah ve Turgay Karaefe kardeşler, patlıcan kurutma işini geliştirerek ihracat yapmaya başladılar. Turgay Karaefe, "Deyim yerindeyse burası Patlıcan Vadisi. Amerika'nın Silikon Vadisi varsa Türkiye'nin de 'Patlıcan vadisi var' diyoruz. Burada 6-7 kilometrelik patlıcan kurutma alanımız var. Sadece 400 metre genişlik ve 6-7 kilometre uzunluğundaki bu alanda doğal kurutma işlemi yapılabiliyor. Burada hafif esinti olması ve nemin olmamasından dolayı daha kaliteli bir kurutma oluyor. Tarladan gelen malımız evlerin önüne dökülür, yıkanır, oyulur, havanın durumuna göre de bir-iki günde güneşte kurutulur. Ağırlıklı olarak patlıcan oyup kurutuyoruz. Onun dışında dolmalık biber, kızartmalık biber, domates, fasulye, bamya gibi çeşitlerimiz de mevcut. Bu ürünlerin tercih edilmesinin nedeni tamamen her şeyin doğal olması. Hiçbir katkı maddesi yok. Geçen yıl 5 bin ton kuru patlıcan olmak üzere diğer ürünlerle birlikte 7 bin ton üretim yaptık. Bu sene ise sadece 7 bin ton kuru patlıcan üretimimiz var. Diğerleri ile yaklaşık 10 bin ton hedefledik" açıklamalarında bulundu.

Karaefe Ailesi'nin işletmesinde 15 yıldır çalışan Sultan Öztürk, "Arkadaşlarla birlikte 15 yıldır burada çalışmaktayız. Burada her şeyi kurutuyoruz. Yazın yaptığımızı kışın satıyoruz. Hepimiz de bu işi severek yapıyoruz. Öncelikle eşime destek amacıyla başladığımız işimizde 15 yıldır çocuklarımızı okuttuğumuz gibi aile bütçesine de katkıda bulunuyoruz" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER