© Baykuş Haber

Prof. Dr. Çelebi: “Türkiyenin çözmesi gereken 2 temel problem, bütçe açığı ve döviz”

ASGARİ ÜCRETİN AÇIKLANMASININ ARDINDAN GELEN YÜZDE 15’LİK MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI SONRASINDA EKONOMİNİN YÖNÜ VE PİYASALARIN VERECEĞİ TEPKİLER MERAK KONUSU OLMUŞTU. AÇIKLAMALARINDA EKONOMİDE KADEMELİ GEÇİSİN ÖNEMİNİ VURGULAYAN ESKİ EKONOMİ BAKANI PROF. DR. IŞIN ÇELEBİ, BÜTÇE AÇIĞI VE DÖVİZİN, TÜRKİYE’NİN HEMEN ÇÖZMESİ GEREKEN 2 TEMEL SORUN OLDUĞUNU VURGULADI.

Asgari ücretin açıklanmasının ardından Merkez Bankası'nın yüzde 15'lik faiz kararı, ekonominin yönü ve piyasaların tepkileri merak konusu oldu. Eski Ekonomi Bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi, ekonominin önemli iki sorunu olan bütçe açığı ve döviz konularına dikkat çekti.

Çelebi, bütçe açığının büyümesinin GSYH içindeki payının yüzde beşlere geldiğini ve özellikle EYT ve deprem gibi etkenlerle yüzde on gibi bir bütçe açığı oluştuğunu belirtti. Bu nedenle yeni bir bütçe yapılması gerektiğini ve faiz ödemelerinin bütçenin dengesi için önemli olduğunu ifade etti.

Döviz sorununa da değinen Çelebi, Türkiye'nin mutlaka ödemesi gereken dış borcunun 203 milyar dolar olduğunu vurguladı. Bu nedenle döviz arzındaki sıkıntının çözülmesi gerektiğini ve işlemlerin ilk beş ayın önemli olduğunu belirtti.

Çelebi ayrıca "Kur Korumalı Mevduat"ın döviz kurlarını sabitlemeye yönelik bir önlem olduğunu ve bu nedenle önemli bir faiz ödemesi yapıldığını ifade etti. Bu konuda Hazine ve Merkez Bankası'nın önemli bir yükü üstlendiğini belirtti ve bu sistemin piyasaları etkilediğini dile getirdi.

Asgari ücret, memur ve emekli maaşlarındaki artışların ekonomiye etkilerini de değerlendiren Çelebi, bunların para arzını ve talebi artırdığını ve enflasyonist etkiler yarattığını söyledi. Çözümün üretim verimliliğini artırmak ve mal üretimini teşvik etmek olduğunu vurguladı.

Son olarak ihracatın önemine dikkat çeken Çelebi, döviz kurunu arttırmanın yanı sıra Eximbank kaynaklarını artırarak ihracatçılara kredi desteği sağlamanın gerekliliğini belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER