© Baykuş Haber

Prof. Dr. Demir: Temmuz ayından itibaren ciddi anlamda kuraklık riski var

SU UZMANI PROF. DR. YUSUF DEMİR, TÜRKİYE’NİN SON AYLARDA HIZLI BİÇİMDE YAĞIŞLI SÜREÇ YAŞADIĞINA DİKKAT ÇEKEREK, "BU AY BİRAZ YAĞIŞLI GEÇECEK, ÖYLE GÖZÜKÜYOR. AMA TEMMUZ AYINDAN İTİBAREN CİDDİ ANLAMDA BİR KURAKLIK RİSKİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ" DEDİ.

Su Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye'nin son aylarda hızla artan yağışlara rağmen, önümüzdeki dönemde kuraklık riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Demir, Suluova ilçesinde çiftçilere verdiği konferansta, yağışların artmasına rağmen kuraklık riskine dikkat çekti ve önlemler hakkında bilgi verdi.

OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı olan Prof. Dr. Yusuf Demir, Suluova'da suyun daha verimli ve etkili bir şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı. Suluova'da yaygın olarak kullanılan yüzey sulama yöntemine üzüldüğünü belirten Demir, modern basınçlı sulama sistemlerine geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin son aylarda artan yağışlarının El Nino ve küresel iklim değişikliklerinin bir sonucu olduğunu açıklayan Demir, Temmuz ayından itibaren ciddi bir kuraklık riskiyle karşı karşıya kalınabileceğini belirtti. Ancak Ağustos ayında yeniden yağışlı bir dönem olabileceğini de ekledi.

Suluova'nın tarım ve hayvancılık potansiyelinin yüksek olduğunu vurgulayan Demir, yüzeysel sulamanın bu potansiyeli tam anlamıyla kullanılmasını engellediğini dile getirdi. Yüzeyel sulamanın yüzde 97'lerde olduğunu belirten Demir, bunun sorun yarattığını ve bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, devletin bu konuda tarımı ve sulamayı destekleyici çalışmalar yapması gerektiğini belirtti.

DSİ Suluova Yedikır Barajı Sulama Birliği tarafından düzenlenen konferansa, birlik başkanı Sefa Salim Örnek ve çiftçiler de katıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER