© Baykuş Haber

Prof. Dr. Karul: Göbeklitepe’ye beton dökülmesi söz konusu değildir

Ali LEYLAK-Ömer ŞULUL/ ŞANLIURFA, (DHA) - GÖBEKLİTEPE Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, ’dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi’nde yapılan çalışmalar sırasında beton kullanıldığı yönündeki iddialara ilişkin, ”Burada bizim vicdanımız, son derece rahattır. Göbeklitepe’ye beton dökülmesi söz konusu değildir. Özellikle duvarlarda Göbeklitepe’den açığa çıkarılan toprağın elenmiş halini yine kazıdan çıkan çok küçük taş parçaları ilave edilerek, içerisine keçi kıllı ve keten katarak elde ettiğimiz bir harç kullanıldı” dedi.

Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, kazı alanında yapılan çalışmalar sırasında beton kullanıldığı iddialarını yanıtladı. Prof. Dr. Karul, kazı alanında duvarların korunması ve deprem riskine karşı güçlendirilmesi amacıyla yapılan çalışmalarda beton kullanılmadığını belirtti. Ayrıca, duvarlarda açığa çıkan toprağın elenmiş hali ve küçük taş parçalarının, keçi kılları ve ketenle karıştırılarak özel bir harç oluşturulduğunu ifade etti.

Kazı Başkanı, Göbeklitepe'nin korunması gereken bir antik alan olduğunu ve koruma çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü vurguladı. Ayrıca, beton kullanılmadan doğal malzemelerin tercih edildiğini ve geleneksel yöntemlerin uygulandığını açıkladı.

Göbeklitepe'nin tarihi ve kültürel önemine dikkat çeken Prof. Dr. Karul, burada yapılan çalışmaların uluslararası standartlara uygun olduğunu ve test edilmiş uygulamalar olduğunu söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER