© Baykuş Haber

Prof. Dr. Sinan Uyanık: Deniz taşımacılığı kaynaklı atıklar müsilaj oluşumunu tetikleyebilir

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (BTÜ) REKTÖR YARDIMCISI VE DENİZCİLİK FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. SİNAN UYANIK, DENİZ TAŞIMACILIĞINDA ATIKLARIN KONTROLSÜZ ŞEKİLDE BIRAKILMASININ, MARMARA DENİZİ'NDEKİ AĞIR METAL VE PLANKTON YÜKÜNÜ ARTIRARAK MÜSİLAJI TETİKLEYEBİLECEĞİNİ SÖYLEDİ.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektör Yardımcısı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Uyanık, deniz taşımacılığında atıkların denize kontrolsüz bırakılmasının Marmara Denizi'ndeki ağır metal ve plankton yükünü artırarak müsilaj oluşumunu tetikleyebileceğini vurguladı. TÜBİTAK 1001 Müsilaj Araştırmaları Özel Çağrısı desteğiyle gerçekleştirdikleri araştırmada gemilerin balast tanklarından numuneler alarak incelemeler yaptıklarını belirten Uyanık, müsilajın deniz ekosistemini tehdit ettiğini ve deniz ticaretinin bu oluşuma katkı sağladığını açıkladı.

Araştırmanın sonuçlarına göre, eski gemilerden kaynaklanan korozyonla oluşan ağır metaller, fitoplanktonları strese sokarak müsilaj oluşumuna katkı sağlayabiliyor. Gemilerin balast sularında normalde bulunması gereken miktarın 50 ila 100 katı kadar fitoplankton tespit edildiği belirtildi.

Uyanık, müsilajın asıl nedeninin karasal kaynaklı, evsel ve endüstriyel atık suların denize yeterince arıtılmadan boşaltılması olduğunu vurguladı. Ayrıca, gemilerin limanlardaki bekleme sürelerini kısaltmak ve operasyon sürelerini azaltmak için arıtma sistemlerini çalıştırmadan balast sularını Türkiye'nin iç sularına kontrolsüz bir şekilde deşarj edebildiğini söyledi.

Uyanık, müsilaj oluşumunu engellemek için IMO tarafından getirilen MARPOL Sözleşmesi'nde belirtilen kuralların tüm gemiler tarafından uygulanması gerektiğini ve gemilerin sintine sularını liman idarelerine kontrolsüz bir şekilde denize vermek yerine bu atıkları kontrollü bir şekilde teslim etmeleri gerektiğini belirtti. Aynı zamanda liman idareleri tarafından gemilerin yasalara ve yönetmeliklere uyumunun sağlanması gerektiğini vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER