© Baykuş Haber

Prof. Dr. Toy: Sadece depreme değil, iklim tehlikelerine karşı da dirençli kentler oluşturmalıyız

Salih TEKİN/ERZURUM, (DHA)- ATATÜRK Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Toy, ”Sadece depreme değil, iklim tehlikelerine karşı da dirençli kentler oluşturmalıyız. Kentlerin iklim değişikliği kaynaklı afetlere karşı dirençli hale gelebilmesi ve sürdürülebilir gelişimi için her türlü mekânsal özelliklerin analizinin yapılması gerekiyor” dedi.

ATATÜRK Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı olan Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Toy, küresel iklim değişikliğinin etkilerini göz önünde bulundurarak, dirençli kentlerin oluşturulmasının sadece depreme değil, aynı zamanda iklim tehlikelerine karşı da gerekliliğini vurguladı. Prof. Dr. Toy, hava olayları, sel, su baskınları, taşkınlar, sıcak hava dalgaları, kuraklık ve orman yangınları gibi iklim değişikliği etkilerinin insan sağlığına, can ve mal kaybına, ekonomik zararlara yol açtığını belirtti.

Küresel iklim değişikliğinin hava koşullarını hızlandırdığını ve ani değişikliklere yol açtığını ifade eden Prof. Dr. Toy, bu tür ani değişikliklerin günlük hayatı olumsuz etkilediğini söyledi. Ayrıca, yağışların şiddetinin arttığını, bir yılda gereken yağışın saatler içinde düştüğünü ve bu durumun sel ve su baskınlarına neden olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Toy, bu tür iklim değişikliği kaynaklı afetlere karşı dirençli kentlerin oluşturulabilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesi için mekansal analizlerin yapılması gerektiğini söyledi. Bu analizlerin, jeolojik zemin etütlerinin yanı sıra riskli alanların belirlenmesini, iklim verilerinin dikkate alınmasını ve sürdürülebilir kent modellerinin benimsenmesini içermesi gerektiğini belirtti.

Ayrıca, iklim dirençli kentlerin oluşturulması için fiziksel tedbirlerin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Toy, bu tedbirlerin arazi kullanım planlaması, su hasadı yöntemlerinin uygulanması, ulaşım alternatiflerinin geliştirilmesi ve estetik kentsel tasarım rehberlerinin hazırlanmasını içermesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Toy, kentsel dirençliliğin sadece fiziksel değil aynı zamanda sosyal ve ekonomik bir kavram olduğunu belirterek, ekonomik kazançların iş ve istihdam imkanlarıyla sağlanabileceğini ve toplumun afetlere karşı bilinçli bir şekilde hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, yasal mevzuata uygun hareket edilmesi ve etkili bir denetimin sağlanmasının da önemli olduğunu belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER