© Baykuş Haber

Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu: Adana ucuz atlattı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ZEYNEP ZAİMOĞLU, LİBYA’YI VURAN DANİEL KASIRGASI'NIN ADANA’YI VURMASI HALİNDE DE YIKIMIN AYNI OLACAĞINI ANCAK FIRTINANIN SON ANDA YÖN DEĞİŞTİREREK LİBYA’YA GİTTİĞİNİ SÖYLEDİ.

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, Libya'yı vuran Daniel Kasırgası'nın Adana'yı vurması durumunda benzer bir yıkımın yaşanacağını belirtti. Ancak kasırganın son anda yön değiştirerek Libya'ya ulaştığını ifade etti. Geçtiğimiz hafta Antalya, Adana ve Mersin'e yönelik kasırga uyarısı yapıldığını ancak Türkiye'yi teğet geçen kasırganın Libya'yı vurduğunu söyledi.

Kasırganın Türkiye'yi vurması halinde Libya'daki gibi yıkıcı etkileri olacağını vurgulayan Zaimoğlu, ülkemizin kasırgalara karşı yeterli altyapıya sahip olmadığını da belirtti. Bu nedenle kasırgaların bir afet olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Afetlerde erken uyarı sistemlerinin önemine dikkat çeken Zaimoğlu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün erken uyarı sistemini çalıştırdığını ancak kasırganın son anda yön değiştirmesi nedeniyle vatandaşlara daha sistemli uyarılar yapılamadığını ifade etti.

Ayrıca, Adana'nın yaz aylarında çok sıcak geçtiğine ve kış mevsiminin soğuk olacağına dikkat çeken Zaimoğlu, kış aylarının yağışlı geçeceğini ancak bu yağışların kuraklık riskini sonlandırmaya yetmeyeceğini belirtti. Modellemelerin her zaman sapmalara açık olduğunu da ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER