© Baykuş Haber

Prof.Dr.Naci Görür: Sulu zemin depremde en tehlikeli alandır

Altan ÇİMEN - Emre Can URAN / İSTANBUL - (DHA)  KAHRAMANMARAŞ depremlerinin ardından, su yalıtımı ve bina güvenliği arasındaki ilişkiye dair Türkiye genelinde 26 ili kapsayan bir araştırma yapıldı. Araştırmaya göre, her 100 kişiden 45’i oturduğu binada su yalıtımı olup olmadığını bilmiyor. Su yalıtımının olmadığı veya standartlara uygun yapılmadığı binalardaki demir donatıların taşıma kapasitesi 10 yılda yüzde 66 oranında azalıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 28.4’ü oturduğu binada su sızıntısı küf gibi problemlerin olduğunu söylüyor. Sadece yüzde 2.2’si ise, binanın depreme karşı dayanıklılığında su yalıtımının önemli olduğunu düşünüyor. 

Kahramanmaraş depremlerinin ardından, Türkiye genelinde 26 ili kapsayan bir araştırma su yalıtımı ve bina güvenliği arasındaki ilişkiyi inceledi. Araştırma sonuçlarına göre, her 100 kişiden 45'i oturduğu binada su yalıtımının olup olmadığını bilmiyor. Su yalıtımının eksik veya standartlara uygun olmadığı binalarda demir donatıların taşıma kapasitesi 10 yılda yüzde 66 oranında azalıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 28.4'ü oturduğu binada su sızıntısı ve küf gibi problemlerin olduğunu belirtiyor, sadece yüzde 2.2'si ise su yalıtımının depreme karşı önemli olduğunu düşünüyor.

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sulu zeminlerin depremde en tehlikeli alanlar olduğunu vurgulayarak, zeminin suya karşı yalıtılmasının önemini anlattı. Görür, temelin ve binanın alt katının su yalıtımıyla korunması gerektiğini belirtti.

Su yalıtımı ile depremin binalara etkisi arasındaki ilişkiye dikkat çeken Naci Görür, su yalıtımının profesyonelce yapılması gerektiğini ve yalıtım malzemelerinin özenle saklanması gerektiğini ifade etti.

Deprem bilimcisi, suyun binalara zarar verebileceğini ve depremin en fazla yıkıma ve can kaybına neden olan unsurlardan birinin zemindeki su olduğunu söyledi. Bu nedenle suyun kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.

Bina temellerinin su yalıtımı ile korunmasının, depremin etkilerini azaltabileceğini belirten yalıtım firması yönetim kurulu üyesi Erhan Özdemir, su yalıtımı olmayan veya eksik olan binalardaki demir donatıların taşıma kapasitesinin zamanla azaldığını ifade etti.

Ayrıca, Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkanı Levent Pelesen, ülkede su yalıtımı yönetmeliği bulunduğunu ve bu yönetmeliğin zorunlu olduğunu ancak denetimlerin yetersiz olduğunu belirtti. Yönetmeliklere uygun inşaatların yeterince denetlenmediğini ifade etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER