Red Bull Formulazın en hızlıları belli oldu
SporRED BULL VE FORMULAZ DERNEĞİ’NİN BU YIL 14. KEZ BİRLİKTE DÜZENLEDİĞİ RED BULL FORMULAZ’IN KAZANANLARI BELLİ OLDU. HER YIL OLDUĞU GİBİ BU YIL DA BÜYÜK BİR HEYECANIN YAŞANDIĞI YARIŞLAR SONUNDA KADINLARDA LEYLA ÇUKUR, ERKEKLERDE İSE MUHAMMED KARAMAN ZAFERE UZANDI. TASARIM ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ İSE TURAN SELİMOĞLU OLDU.
Red Bull ve Formulaz Derneği’nin bu yıl 14. kez birlikte düzenlediği Red Bull Formulaz’ın kazananları belli oldu. Her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir heyecanın yaşandığı yarışlar sonunda kadınlarda Leyla Çukur, erkeklerde ise Muhammed Karaman zafere uzandı. Tasarım Ödülü’nün sahibi ise Turan Selimoğlu oldu.
Karadeniz bölgesinin gelenekselleşen tahta araba mücadelesi Red Bull Formulaz, bu sene de Rize’nin Ardeşen ilçesine bağlı Tunca beldesinde gerçekleşti. Red Bull ve Formulaz Derneği’nin 14. kez birlikte düzenlediği etkinlikte Karadeniz’in en hızlı isimleri belli oldu. Kendine özgü kuralları ve eğlenceli parkuru ile hem katılımcılara hem de izleyicilere unutulmaz ve heyecan dolu anlar yaşatan Red Bull Formulaz’a bu yıl 60 yarışçı katılım gösterdi. Tahta araçların en büyük yarışı olarak bilinen Red Bull Formulaz’da kadınlar kategorisinde Leyla Çukur zafere uzanırken, erkekler kategorisinde ise Muhammed Karaman birinciliği elde etti. Etkinliği galibiyetle tamamlayan Leyla Çukur ve Muhammed Karaman tam altının sahibi olurken, en iyi tasarım ödülünün sahibi Turan Selimoğlu ise yarım altın ve ağırlığınca Red Bull kazandı.
Arabası için 5 aydır hazırlık yaptığını söyleyen Muhammed Karaman, “Yarış adrenalini çok yüksekti. Yarışmacı arkadaşlarım bu yıl çok iyi hazırlanmış. Herkesin aracı üst düzey hızlı giden araçlardı. Benim aracım da hızlıydı. Kazanan ben oldum. Geçen sene ikinci olmuştum. Son virajda birinciliği kaybetmiştim. Bu sene birinci olacağıma inandım ve birinci oldum. Aracımı yapmaya 5 ay önce başladım. Günde 1-2 saat çalıştım. Üstünde düşünerek ve emek vererek tasarladığım bir araç. Kolay bir araç değil” şeklinde konuştu.
Küçük yaşlardan itibaren tahta arabalar ile yarıştığını ifade eden Leyla Çukur, “Doğduğumdan beri amcamlar, kuzenlerim sürekli arabalarla bu oyunu oynuyordu. Kendi aramızda yarışıyorduk. Ben de onlara heves ediyordum. Onlarla öğreniyordum. Sonra yapmayı öğrendim ve şimdi de yarışlara katılıyorum. 3 senedir katılıyorum. 2 sene üst üste birinci oldum. Ben ya uçacağım ya da kazanacağım diyordum ve kazandım. Hem bu köylü olmak gurur veriyor hem de birinci olmak” diye konuştu.
Red Bull Formulaz hakkında
1900’lü yılların başlarında yüksek noktalardan aşağı daha hızlı inmek için üretilen, daha sonra halkın yoğun kullanımıyla popülerliği artan tahta arabalar, artık gelenekselleşmiş bir şekilde Red Bull Formulaz yarışlarında kullanılıyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen yarışmacılar, kendilerinin tasarladığı birbirinden ilginç tahta arabalarla 1.6 kilometrelik parkuru yer yer saatte 60-70 kilometre hıza erişerek en kısa sürede tamamlamaya çalışıyor.
Tamamı tahtadan ve el yapımı olan araçların boyutları ise 170 x 70 santimetre ile sınırlı. Yönlendirme için direksiyonu ve dört tekerleği bulunması şart olan araçlarda, tekerlek yükseklikleri de 25 santimetreyi aşamıyor. İçlerinde motor bulunmayan araçlar, yerçekimi ile yokuş aşağı hareket ediyor. Red Bull Formulaz’ın Karadeniz kültürünü yaşatan bir başka özelliği ise tüm yarışmacıların giymesinin zorunlu olduğu kıl çorap ve kara lastik ayakkabılar.
İlginizi Çekebilir