© Baykuş Haber

Riskli bebeklerin nörolojik takibine dikkat

PROF. DR. TURAN: ‘’RİSKLİ BEBEKLERİN NÖROLOJİK TAKİBİ İHMAL EDİLMEMELİ’’

Medical Point Gaziantep Hastanesi'nde görev yapan Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet İbrahim Turan, riskli bebekler hakkında bilgi verdi. Bebeklerin risk altına girmesinin doğum öncesi, doğum anı veya doğum sonrası dönemlerde enfeksiyonlar, genetik faktörler veya solunum problemleri gibi çeşitli nedenlerle meydana gelebileceğini belirten Prof. Dr. Turan, bu bebeklerin nörolojik ve gelişimsel açıdan risk taşıdığını ifade etti.

Prof. Dr. Turan, riskli bebeklerde görülebilecek sorunların vücutta kas gevşekliği, başın tutulmasında zayıflık, oturma ve yürüme gecikmesi, nöbetler, konuşma gecikmesi ve zeka geriliği gibi önemli durumlar olduğunu söyledi. Bu problemlerin erken teşhis edilmesi halinde önlem alınabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Turan, özellikle doğum sonrası yoğun bakımda bulunan bebeklerin ailelerinin bu risklere karşı dikkatli olmaları gerektiğini ve düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemeleri gerektiğini vurguladı.

Bebeklerin nörolojik sağlığının takip edilmesi için çocuk nöroloji uzmanları tarafından yapılan muayenelerin önemine değinen Prof. Dr. Turan, bu muayenelerin yanı sıra EEG çekimi, Beyin MR, ultrason gibi yardımcı tanı yöntemlerinin kullanılabileceğini belirtti. Ayrıca, riskli bebeklerin durumlarına göre multidisipliner bir yaklaşımla erken fizik tedavi programlarına alınması ve uygun ilaç tedavilerine başlanması gerektiğini açıkladı.

Son olarak, Prof. Dr. Turan, nörolojik takibin bebekler için son derece önemli olduğunu vurgulayarak, gecikmelerin etkin tedaviyi engelleyebileceğini ve kalıcı problemlere yol açabileceğini sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER