© Baykuş Haber

Sadece özel izinle dokunulabilen Tülüşahın hikayesi resimlerle anlatıldı

AYDIN (İHA) - AYDIN’IN KUŞADASI BÖLGESİNDE YETİŞEN, ENDEMİK BİR TÜR OLMASI VE YOK OLMA RİSKİ TAŞIDIĞI İÇİN KORUMA ALTINA ALINAN, AYDIN GAŞAĞI OLARAK DA BİLİNEN TÜLÜŞAH’IN HİKAYESİ DÜZENLENEN RESİM SERGİSİ İLE ANLATILDI.

Aydın'ın eşsiz doğal güzelliklerinden biri olan ve yok olma tehdidi altında bulunan Tülüşah, Kuşadası bölgesinde yetişiyor ve endemik bir tür olarak büyük önem taşıyor. Tülüşah'ın hikayesi, özel bir resim sergisiyle anlatıldı. İlk kez 1978 yılında Kuşadası'nda keşfedilen ve 1979'da dünya çapında "yeni bir tür" olarak tanıtılan bu bitki, doğal güzellikleriyle olduğu kadar tıbbi araştırmalar için de bir kaynak haline geldi.

Tülüşah, 2,5 metreye kadar uzayabilen yüksekliği ve mükemmel formuyla izleyenleri büyülerken, bu nadir bitkinin yok olma tehlikesi sebebiyle koruma altına alındı. Ayrıca, tıbbi araştırmalar için özel izinle dokunabilen endemik bitkinin önemi vurgulanmak amacıyla "Gökyüzüne En Yakın Bitkiler ve Tüllüşah'ın Hikayesi" temalı bir sergi düzenlendi.

Sergi, Prof. Dr. Mesut Kırmacı ve Doç. Dr. Metin Armağan'ın doğada çektiği fotoğraflardan oluşuyor. Bu fotoğraflar, Türkiye'nin farklı bölgelerinde gerçekleştirilen araştırmalar ve doğa gezilerinin izini sürüyor ve Tülüşah'ın özel hikayesini anlatıyor. Yaklaşık 12 bin bitki türüne ev sahipliği yapan Türkiye'nin bitki çeşitliliği bu sergiyle tanıtılıyor ve doğa koruma konusunda farkındalık oluşturuluyor.

Sergi aynı zamanda Tülüşah'ın korunmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. Prof. Dr. Mesut Kırmacı tarafından yazılan Tüllüşah'ın türküsü, Müzik Öğretmeni Arif Balyemez tarafından bestelenerek bu özel etkinlikte seslendiriliyor. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu etkinlik, Türk kültürünün doğayla olan bağını ve bitkilerle olan etkileşimini anlatan seminerlerle de zenginleştiriliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER