Safranlı lokumlara ilgi arttı
Kültür-sanatUNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ'NDE YER ALAN VE "EN İYİ KORUNAN 20 KENT" ARASINDA BULUNAN KARABÜK'ÜN SAFRANBOLU İLÇESİNDE, KURBAN BAYRAMI'NDA İLÇEYE GELECEK TURİSTLERİN, ONLARCA ÇEŞİT LOKUMLA AĞIZLARI TATLANACAK.
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve "en iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, Kurban Bayramı’nda ilçeye gelecek turistlerin, onlarca çeşit lokumla ağızları tatlanacak.
"Osmanlı’nın parmak izi" olarak adlandırılan tarihi ilçede, Türk kent kültürünün bugüne kadar bozulmadan gelen en önemli lezzetlerinden birisi olan lokumun safranlı başta olmak üzere; damla sakızlı, fındıklı, güllü, çifte kavrulmuş, çikolatalı, sade ve fıstıklı gibi 50 çeşidi yerli ve yabancı turistlere sunuluyor.
Kilosu çeşitlerine göre 180 lira ile 900 lira arasında satılan Safranbolu lokumlarının en rağbet göreni ise safranlısı olurken, lokumların en önemli özelliği ise diğer lokumlara göre hafif, katkısız olması ve boğazı yakmaması.
Lokum üreticisi Erdinç Sezer, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, hazırlıkları 5 günlük bayram tatiline göre yaptıklarını, Bakanlar Kurulu kararıyla tatilin 9 güne çıkmasıyla çalışmaları yoğunlaştırdıklarını söyledi. Hazırlıkları tamamladıklarını ve misafirleri beklediklerini ifade eden Sezer, "Bu bayram havaların aşırı sıcak gitmesinden dolayı Ege ve Akdeniz’in bizim Safranbolu ve buna benzer kültür turizmi yapan destinasyonlardan daha fazla tercih edileceğini düşünüyoruz. Ramazan Bayramı’ndaki yoğunluğu aslında beklemiyoruz. Ama şu an için görünen yaklaşık yüzde 60 civarında bir doluluk oranı var Safranbolu’da. Bunu günübirlik gelen ziyaretçilerin burada kalmaya karar vermesiyle birlikte ya da son anda oluşacak rezervasyonlarla birlikte yüzde 90’lara, yüzde 100’lere çıkarmak şu anki hedefimiz" dedi.
"Safranlı ürünlere ilgi arttı"
Lokum, helva ve şekerleme gibi 50 çeşit ürünleri olduğunu vurgulayan Sezer, "Bunların hazırlıklarını yaptık, üretimlerini tamamladık. Safranbolu’ya gelen misafirlerimize, özellikle safranlı ürünlerin talep edildiğini gördüğümüz için biraz da üretimimizi onlara ağırlık verdik. Yani safranlı lokum, safranlı yaz helvası, safranlı kolonya gibi ürünler Safranbolu’nun adını taşıdığı için memleketimizde insanların hediye götürmek için tercih ettikleri ürünlerin başında geliyor. O yüzden hazırlıklarımızı, üretimimizi biraz daha safranlı ürünlere yoğunlaştırdık. Safran Hasadı Festivali’nin de Türkiye çapında ilgi görmesinden sonra safranlı ürünlere de ilgi arttı doğal olarak. O yüzden insanların son 1-2 yılda safranlı ürünlere olan talebi de aynı şekilde artmış oldu" diye konuştu.
Fiyatlarında herhangi bir değişiklik olmadığını açıklayan Sezer, Ramazan Bayramı ile aynı fiyatlar olduğunu, çeşitlere ve içerisindeki çerez oranlarına göre fiyatların değiştiğini belirtti.
Safranbolu lokumunun en önemli ve ayırt edici özelliğinin boğazı yakması olduğunu kaydeden Sezer, şunları kaydetti:
"İçerisinde herhangi bir katkı maddesinin bulunmuyor olması. Bu yüzden de raf ömrü 2 ayla sınırlı."
İlginizi Çekebilir