© Baykuş Haber

’Salda Gölü’ne giriş tamamen yasaklanmalı’

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)- TÜRKİYE Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Servet Cevni, Salda Gölü’nde oluşan ani çökeller ve sığ bataklıkların suya girenlerin can güvenliği açısından tehdit oluşturduğunu, göle girişin tamamen yasaklanması gerektiğini söyledi.

Manisa'da bulunan Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Servet Cevni, Salda Gölü'nde meydana gelen ani çökeller ve sığ bataklıkların suya girenlerin can güvenliği için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Cevni, göle girişin tamamen yasaklanması gerektiğini vurguladı.

İlayda Kılıç'ın Salda Gölü'nde boğulma olayının ardından gölde güvenlik konusunun gündeme geldiğini ifade eden Servet Cevni, gölde meydana gelen ani seviye değişiklikleri ve sığ bataklıkların, göle giren insanlar için büyük tehlike oluşturduğunu açıkladı. Bu tehlikelerin yanı sıra Salda Gölü'nün, Türkiye ve dünya ortalamasına göre oldukça derin bir göl olduğunu ve çevresinde aktif fay hatları bulunduğunu söyledi.

Cevni, göldeki çöküntü havzasının, gölün tektonik ve karstik oluşumlarına etki ettiğini ve bu durumun göldeki çamurlu bataklıklara neden olduğunu açıkladı. Ayrıca, Salda Gölü'nün suyu durgun olduğu için bu çamurun oluştuğunu ve bu bataklıkların insanların sıkışıp kalmasına ve boğulmasına neden olabileceğini belirtti.

Yüzmeyi az bilen veya hazırlıksız yakalanan insanların bu bataklıklara saplanabileceğini ve kurtulma şanslarının çok düşük olduğunu vurgulayan Cevni, gölde güvenli alanların belirlenmesi, cankurtaran kuleleri ve güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini söyledi. Ayrıca, göle girişin tamamen yasaklanması veya kontrollü bir şekilde yapılması gerektiğini ifade etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER