© Baykuş Haber

Samsunda 6 milyon dolarlık çevre yatırımı

SAMSUN AVDAN ENERJİ ORTAKLIĞINDA SAHAYA KURU FERMANTASYON TESİSİNİ KURAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TESİSTEN HEM ORGANİK GÜBRE HEM ELEKTRİK ÜRETECEK. KARADENİZ BÖLGESİ'NDE İLK OLAN TESİSTEN ÜRETİLEN ELEKTRİK AYLIK 17 BİN HANENİN İHTİYACINI KARŞILAYACAK. ORGANİK KOMPOST GÜBRE İSE TARIM VE PEYZAJ ALANLARINDA KULLANILACAK. SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İÇERİSİNDE MEKANİK AYRIŞTIRMA TESİSİ, BİYOGAZ TESİSİ, TIBBİ ATIK STERİLİZASYON TESİSİ, ENERJİ ÜRETİM SANTRALİ VE ÇAMUR KURUTMA TESİSİ BULUNAN KATI ATIK DEPOLAMA SAHASI'NA ŞİMDİ DE KURU FERMANTASYON TESİSİ'Nİ KURDU.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, çöp sahasından "yeşil enerji" üretmek için Katı Atık Depolama Sahası'na yeni bir tesis ekliyor. Samsun Avdan Enerji iş birliği ile kurulan kuru fermantasyon tesisi, organik gübre ve elektrik üretecek. Bu proje, Karadeniz Bölgesi'nde bir ilke imza atıyor ve üretilen elektrik aylık 17 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak seviyede olacak. Üretilen organik kompost gübre ise tarım ve peyzaj alanlarında kullanılacak.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanı Ali Tulumen, bu tesisin yaklaşık 6 milyon dolarlık bir yatırım olduğunu ve dünyada kullanılan son teknolojilerden biri olduğunu belirtti. Tesisin günlük 450 ton organik atıktan biyogaz üreteceğini söyledi ve Dünya Çevre Günü'ne kadar tesisin faaliyete geçirilmesini planladıklarını ifade etti.

Tesis, organik atıkları enerjiye çevirme konusunda önemli bir adım atarak hem enerji üretecek hem de çevre dostu organik gübre elde edilmesine olanak sağlayacak. Ayrıca, sahanın alan tasarrufu sağlayarak daha uzun süre kullanılabilmesini mümkün kılacak. Bu proje, çevreyi koruma ve sürdürülebilir bir kent bırakma hedefi doğrultusunda atılan yeşil adımlardan biri olarak öne çıkıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER