© Baykuş Haber

Şap hastalığına karşı aşı dozu bu yıl 3e yükseltildi

HER YIL RUTİN OLARAK 2 DOZ UYGULANAN ŞAP AŞISI 2024 YILINDA BASKIN AŞILAMA, İLKBAHAR VE SONBAHAR OLMAZ ÜZERE 3 DÖNEMDE VURULACAK. DENİZLİ’DE 255 BİN 683 BÜYÜKBAŞ HAYVAN AŞILAMA PROGRAMINA ALINDI.

Her yıl rutin olarak 2 doz uygulanan şap aşısı 2024 yılında baskın aşılama, ilkbahar ve sonbahar olmaz üzere 3 dönemde vurulacak. Denizli’de 255 bin 683 büyükbaş hayvan aşılama programına alındı.



Sığır Manda Koyun Keçi gibi çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan ve çok bulaşıcı Şap hastalığı ihbarı mecburi olan hastalıklar arasında yer alıyor. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık et ve süt veriminde ciddi kayıplara neden oluyor. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olan hastalık ölümlere de yol açabiliyor. Hastalıkla mücadelede, büyükbaş hayvanların iller arasında sevklerinde şap aşılama şartı aranıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvan Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele Programı doğrultusunda yürütülen aşılama programı kapsamında her yıl rutin olarak 2 doz uygulanan Şap aşısı 2023 yılında tespit edilen daha önce ülkemizde görülmeyen SAT-2 virüsüne karşı 2024 yılında baskın aşılama, ilkbahar ve sonbahar dönemi olarak 3 doz uygulanacak. Denizli ilinde 255 bin 683 büyükbaş hayvan, Hayvan Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele Programına göre şap aşı programına alındığı belirtildi.



İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde yapılan açıklamada, “İlçe Tarım Müdürlükleri hayvan sağlığı ekiplerince 29 Ocak 2024 tarihi ile baskın aşılama çalışmaları başlamış olup 31 Mart 2024 tarihinde aşılama çalışmaları sona erecektir. Baskın Aşılama Programı kapsamında 29 Ocak 2024 - 31 Mart 2024 tarihleri arasında uygulanacak olan şap tetravalan aşısı, aşı bedeli alınmadan ücretsiz olarak uygulanacaktır” ifadeleri yer aldı.



Konu hakkında açıklamalarda bulunan Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar ise “Hayvan hastalıklarından korunmanın en önemli ayağı aşılamadır. Bu bakımdan, Bakanlığımız tarafından hayvan hastalıklarına karşı hazırlıklı olmak ve hastalıklarla mücadele etmek amacıyla Ülkemiz genelinde belirlenen programlar dâhilinde aşılama çalışmaları yapılmaktadır. Yetiştiricilerimizin hayvanlarını aşılatması şap hastalığından korunmak için büyük önem arz etmektedir. Yetiştiricilerimizin şap aşılama programına katılım sağlamaları, ilimizde bu hastalığı önleyebilmek için titizlikle çalışan hayvan sağlığı ekiplerimize yardımcı olunması büyük bir önem taşımaktadır” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER