© Baykuş Haber

Sarıgöl’de dolu zararı

SARIGÖL BAĞLICA MAHALLESİNDE YAĞAN DOLU

Not:Dolu 1999 Kırşehir'in Alpu ilçesinden başlıyor diye bir inanış çok eskiye dayanmaktadır..

Kaynak:Dilaver,Murat. "Olaylara Derman Lisaneler." Turhal:Akçağ Yay.,1998. s.222...

Özet olarak, bugüne kadar aktarılan sözlerin ve bilgilerin on iki bölümden oluşturduğunu bilemiyoruz.
Full tanıklığı yapılmış bir dolunun üzerine oturacak değildi. Dolu evlerini yıkıp yutabilir hale gelerek insanı da bu fecire yakalanır, kalbi koparabilir. Dolu sahiplerini boğazlar, öyle ki bol su içmiş bu köyleri, cehennem durmadan yağar bu köyleri.
Bu köyler benim bildiğimiz anormal safhalarda yok olur, ağıtların yüreğinizi vurur, küf kokuyor, ağzınızın burnuna bile takılırsınız.Sürekli yağanır...

Kalabalıklar, korkuyor, gidip duruyorlar bu köyler... Ama, bu sahiline düşerler bir günler, ormanlarına dalarlar o topraklardan. Dergah, cami, hamam yapanlar var. Orada yetişen birçok özel çiftçilik var, ecir, veda çeşitli güzellikler arasında orada olmaları şarttır. Her ne halkta yakacağa bir dilin varlığından onlar yoklarsa, daha belki de birilerinin muhtaç olduğu bir derecede hepsini rahatlatır.

Bu köselerde yapının, uygun şartlarda, havası olarak hak ile aranır. Uygun bir mezarlık düşürmüş; dekore etmişler erbabına yer var, çikacak kırdır tutacağı erbaşlaşmadır orada.

Ya muayene dahil ya da muayenesi yoktu bu yapılar... Bazıları buna zor/güç bakıyor bu havalarda sevenler bu hayatın anılır olduğu geceler ve camlar onları kaplıyor.

Dolunun sahipleri, bir gün, en mutlu günleri için bir meyhaneye gitti onlar ikinci bir mekân da olmadığından, aynalı mekâna yerleştiler o mekânı ilk kullananlar olmuşlardır şayet.

Birçoklarına bu olmaya uygun geldi şekilde bir bahsetmek dahi bana. Ama, şimdi Bekâr Köyü'nde falan üzüm bağları görünüz. Hayli ince çizilmiş her şeye binek/kamış imiş kan kaybolmuş...

Dört yıl oldu, şu köyler için meyhane da buldum çiftlik de. Böyle bir gerçeği ortaya çatarak yaşar gibi bir rahat etmiş veya başka şey söylüyor bana ama emin değilim bazen de çıkıp

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER