© Baykuş Haber

"Seçmen kaydınızı sorgulayın" tuzağı

Seçimlere az bir süre kala yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı. Dolandırıcılar, "Seçmen kaydınızı sorgulayın" yazılı mail ve SMS mesajları göndererek insanları tuzağa düşürmeye çalışıyorlar. Bu tür mesajların içinde yer alan linklere tıkladığınızda kişisel bilgilerinizin ele geçirilme ihtimali bulunuyor. İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burak Berk Üstündağ, bu tür dolandırıcılıklardan korunmak için alınması gereken önlemleri sıralayarak, insanları uyardı.

Dolandırıcılar, Yüksek Seçim Kurulu'nun sitesini taklit ederek "Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Sorgulama Hizmeti" başlığı altında sahte bir link gönderiyorlar. Bu link aracılığıyla kişisel bilgilerinizi çalmaya çalışıyorlar. Prof. Dr. Üstündağ, insanları bu tür dolandırıcılıklardan korumak için şu önerilerde bulundu:

1. Gelen linki kontrol edin: Herhangi bir link geldiğinde, bu linkin gerçek kurumun linki olup olmadığını kontrol edin. Görünen isme aldanmayın, linkin asıl hedefine dikkat edin.

2. İhbar edin: Linkte şüpheli bir durum olduğunu düşünüyorsanız, durumu ilgili kurum veya siber güvenlik hizmeti sağlayıcısına ihbar edin. Bu, diğer insanları da koruma altına alabilir.

3. Linklere tıklamayın: Size gelen şüpheli bir linki tıklamayın. Bu linklere tıkladığınızda bilgisayarınıza zararlı yazılımlar bulaşabilir.

4. Kişisel bilgilerinizi paylaşmayın: E-posta veya SMS yoluyla kişisel bilgilerinizi isteyen mesajlara itibar etmeyin. Resmi bir kurumun talep etmediği bilgileri paylaşmayın.

5. Bilgisayarınızı güncel tutun: Bilgisayarınızın işletim sistemini ve antivirüs yazılımlarını güncel tutarak zararlı yazılımların bilgisayarınıza bulaşmasını önleyebilirsiniz.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu da bu tür dolandırıcılık girişimlerinin tüketicileri mağdur ettiğini belirterek, BTK'ya şikayette bulunmanın önemine vurgu yaptı. BTK'nın düzenlemesi gereğince, şifre girilmemiş olmasına rağmen tüketiciden herhangi bir bedelin talep edilmesi durumunda tüketicinin BTK'ya başvurabileceğini ve Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurarak iptal ettirebileceğini söyledi. Ayrıca, telekomünikasyon şirketlerinin bu tür sistemlere izin vermemesi gerektiğini belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER