© Baykuş Haber

Şeker hastalığından hareketli yaşam ile korunun

ŞEKER HASTALIĞININ NEDEN OLDUĞU HASARLARDAN KORUNUN

Uzmanlara göre, yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşması nedeniyle şeker hastalığı olarak bilinen diyabet vakaları hızla artıyor. Diyabetin, aktif bir yaşam tarzı, spor ve sağlıklı beslenme ile önlenebileceğini söylüyorlar.

Özel Hatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Esra Ülker, şeker hastalığının pankreasın yeterince insülin üretemediği veya vücudun insülini düzgün kullanamadığı bir kronik hastalık olduğunu belirtiyor. Diyabetin farklı tipleri olduğunu ve Tip 1 diyabetin her yaşta görülebileceğini, genellikle çocukluk ve ergenlik dönemlerinde başladığını ekliyor. Tip 2 diyabetin ise genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıktığını hatırlatıyor.

Dr. Ülker, diyabetin risk faktörlerine dikkat çekerek, aile geçmişi, fazla kilo, hareketsiz yaşam tarzı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, yüksek trigliserit seviyeleri ve yüksek basit şeker içeren bir diyetin bu hastalığın riskini artırabileceğini vurguluyor.

Diyabet belirtilerine dikkat çeken uzmanlar, susama, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, kilo kaybı, uyuşma ve karıncalanma hissi, halsizlik, yorgunluk, ruh halinde değişiklikler ve yaraların geç iyileşmesi gibi belirtilerin hastalığın göstergesi olabileceğini belirtiyorlar.

Dr. Ülker, diyabetin birçok komplikasyona neden olabileceğini ve kan şekerini kontrol altında tutmanın önemli olduğunu vurguluyor. Düzenli doktor kontrolünün yanı sıra hareketli bir yaşam tarzı ve sağlıklı beslenmenin de bu hastalıktan korunmada büyük önem taşıdığını ifade ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER