© Baykuş Haber

Selçuk Üniversitesinden biyolojik çeşitliliğine katkı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. BİLAL DİK'İN PARAZİTLERLE İLGİLİ BULUŞLARI VE OLUŞTURDUĞU KOLEKSİYON, BİLİM DÜNYASINA IŞIK TUTUYOR.

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Dik’in parazitlerle ilgili buluşları ve oluşturduğu koleksiyon, bilim dünyasına ışık tutuyor. Prof. Dr. Bilal Dik, koleksiyonun akademisyenlere ve öğrencilere kaynak olması ve ülkemizdeki biyoçeşitliliğin kaybolmaması gerektiğini ifade etti.


Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Dik, yaklaşık 40 yıldır insan ve hayvan sağlığına zarar veren böcekler üzerinde çalışmalar yürütüyor. Hayvanlara birçok hastalığın bulaştırılmasında rol onayan Culicoides soyundaki küçük sineklerle ilgili Türkiye’de ilk kez araştırma yapan ve bu alanda 30’a yakın yayını bulunan Prof. Dr. Dik, özellikle kuşlar ve memeli hayvanlardaki bit türleri üzerine çalışmalar yaptığını, İran, Nepal, Cezayir, ABD, Güney Afrika, İspanya ve Çin gibi pek çok ülkeden bilim insanlarıyla araştırmalar yürüttüğünü ifade ederek, “İnsanlarda 3, hayvanlarda ise 5 bin kadar bit türü bulunuyor. Türkiye’deki 500 kuştan 250’sini bit yönünden inceledik ve yaklaşık 150-200 arasında bit türü keşfettik ve bunları sınıflandırdık” dedi.


Prof. Dr. Bilal Dik, Nepal’de Bengal Akbabası’ndan (Gyps bengalensis) toplanan ve teşhis için kendisine gönderilen parazit örnekleri arasında daha önce bilinmeyen bir bit türünü “Aegypoecus bengalensis“ olarak dünyada ilk kez tanımladı ve bu türü bilim dünyasına kazandırdı. İsveç ve Çinli bilim insanları, Zootaxa (Q3) dergisinde yayımladıkları makalelerinde, Endonezya’nın Sumatra adasındaki Kırmızı gagalı kekliklerde tespit edilen bir bit türüne Prof. Dr. Bilal Dik’i onurlandırmak üzere “Reticulipeurus diki” adını verdi.


2025 yılında yaş haddinden dolayı emekli olacak olan Prof. Dr. Bilal Dik; bilim dünyasına kazandırdığı yüzlerce ektoparazitin kaybolmaması, biyolojik zenginliğin korunması, bilimsel çalışmalara veri oluşturması için muhafaza ettiği araştırmaların ve koleksiyonun Selçuk Üniversitesi bünyesinde kayıt altına alınması ve sergilenmesi için çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER