© Baykuş Haber

Sıcak havalarda susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmeli

SICAK HAVALARDA SUSUZLUK HİSSİ OLMASA BİLE HER GÜN EN AZ 2-2,5 LİTRE SIVI TÜKETİLMELİ

Uzmanlar, aşırı sıcaklara karşı vatandaşları uyararak, sıcak havalarda susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Aşırı sıcakların sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle yaşlılar, çocuklar, hamileler ve kronik hastalığı olanların dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.

Sıcak havalarda vücut ısısının arttığını ifade eden uzmanlar, terleme ile vücut ısısının dengelemeye çalışıldığını, ancak aşırı sıcaklarda bu mekanizmanın yetersiz kalabileceğini belirtiyorlar. Bu nedenle özellikle risk altındaki grupların, yani yaşlılar, çocuklar, kronik hastalığı olanlar ve hamilelerin sıcak havalarda dikkatli olmaları gerektiğini söylüyorlar.

Aşırı sıcaklardan korunmanın önemli yollarından biri de 10.00-16.00 saatleri arasında mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmaması. Dışarıda çalışmak zorunda olanların güneş altında koruyucu önlemler alması, sık sık tuz içeren sulu gıdalar tüketmesi ve aşırı hareketlerden kaçınması gerekiyor. Ayrıca, açık havada vakit geçirirken açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, şapka ve güneş gözlüğü gibi koruyucu ekipmanlar kullanılmalı.

Aşırı sıcaklarda vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş almak, ayaklar, eller, yüz ve ense gibi bölgeleri soğuk suyla ıslatmak veya silmek de önerilen diğer önlemler arasında. Ayrıca, her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketmek, özellikle su içmek önemli. Sıvı alımında su ilk tercih olmalı, ancak sıvı alımı kısıtlanmış veya idrar söktürücü ilaç kullanılıyorsa doktora başvurmak gerekiyor.

Son olarak, açıkta satılan yiyeceklerden ve çabuk bozulma riski olan besinlerden kaçınılmalı, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir. Ayrıca, kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına neden olduğu için tüketilmemelidir. Aşırı sıcaklarda sağlıklı bir şekilde su dengesini korumak önemlidir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER