© Baykuş Haber

Sigarayı bıraktıktan sonra kanser riski azalıyor

GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANI PROF. DR. SERVET KAYHAN

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Servet Kayhan, "31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü" vesilesiyle sigaranın sağlığa zararları hakkında önemli bilgiler verdi. Kayhan, sigaranın vücuda verdiği zararların tamamen giderilmesi için zaman gerektiğini belirterek, "Dokuz ay gibi bir süre sonra akciğerin kendini temizleme fonksiyonlarının düzeldiğini ve kanser riskinin yıllar içinde azaldığını gözlemleyebiliriz" dedi.

Sigara içenlerin sağlıklarını korumak ve bu alışkanlıktan kurtulmak için mola vermelerini öneren Kayhan, sigarayı bırakanların hızla olumlu sonuçlar görmeye başlayacağını ifade etti. Kalp atışlarının ve tansiyonun düzelmesinin sadece saatler içinde gerçekleşebileceğini, sigara bırakmanın ardından ise nikotin düzeylerinin düşmesiyle birlikte daha rahat nefes alınabileceğini belirtti.

Kayhan, sigarayı bırakmanın uzun vadede de olumlu etkileri olduğunu vurgulayarak, kanser riskinin, kalp hastalıkları riskinin ve koroner arter hastalığı riskinin zamanla azaldığını söyledi.

Sigaranın içerdiği nikotin maddesinin hem fiziksel hem de psikolojik bağımlılık yarattığını belirten Kayhan, sigarayı bırakmaya çalışan kişilerin başlangıçta konsantrasyon kaybı ve odaklanma sorunları yaşayabileceğini söyledi. Sigarayı bırakmak isteyenlere yardımcı olmak için "Alo 171" hattı ve sigara bırakma polikliniklerinin hizmet verdiğini ifade etti.

Prof. Dr. Servet Kayhan ayrıca sigaranın özellikle 50 yaş ve üstü kişilerde solunum fonksiyonlarını olumsuz etkilediğini ve bu olumsuz etkilerin önlenebilmesi için düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve sigara kullanmamayı önerdi. Her yıl yaklaşık iki milyon kişinin akciğer kanserine yakalandığını hatırlatan Kayhan, sigaranın bu kanserin yüzde doksanından sorumlu olduğunu belirtti. Bu nedenle sigarayı bırakarak sağlıklı bir yaşamın mümkün olduğunu vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER