© Baykuş Haber

Sınırları Aşan Eğiticilerin Eğitimi: Dil Ağacı Projesi sertifika programı gerçekleştirildi

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE ULUSAL AJANSI'NIN DESTEKLEDİĞİ KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNDE SÜRDÜRÜLEN "LANGUAGE TREE (DİL AĞACI) PROJESİ" (ERASMUS+ KA220-YOU) ÇERÇEVESİNDE DÜZENLENEN "ULUSLARARASI İKİ DİLLİLERE VE YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ SERTİFİKA PROGRAMI" TAMAMLANDI.

Avrupa Birliği ve Türkiye Ulusal Ajansı’nın desteklediği Kastamonu Üniversitesi koordinatörlüğünde sürdürülen "Language Tree (Dil Ağacı) Projesi" (Erasmus+ KA220-YOU) çerçevesinde düzenlenen "Uluslararası İki Dillilere ve Yabancılara Türkçe Öğretimi Sertifika Programı" tamamlandı.


29 Ocak ile 1 Şubat 2024 tarihleri arasında Almanya’nın Duisburg şehrinde yüz yüze başlayıp 5-13 Şubat tarihleri arasında çevrim içi ortamda devam eden Avrupa Birliği ve Türkiye Ulusal Ajansı’nın desteklediği Kastamonu Üniversitesi koordinatörlüğünde sürdürülen "Language Tree (Dil Ağacı) Projesi" (Erasmus+ KA220-YOU) çerçevesinde düzenlenen "Uluslararası İki Dillilere ve Yabancılara Türkçe Öğretimi Sertifika Programı", Türkçe öğretimi alanında çalışan genç dil öğreticilerine uluslararası iş birliği fırsatı sundu.


Proje ortaklarından Türkiye-Avrupa İlişkileri Enstitüsü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa, Kastamonu Üniversitesi’nden Proje Yürütücüsü Öğretim Görevlisi Harun İlçioğlu, Araştırmacı Dr. Öğretim Üyesi Ferda Merve Karamanoğlu, Araştırmacı Öğretim Görevlisi Dr. Muhammed Karasu ve Araştırmacı Öğretim Görevlisi Nazik Müge Tekin katıldı. Ayrıca, çeşitli bölümlerden öğrenciler de kursiyer olarak programa iştirak etti.


Program, dil öğretimi ve ilgili alanlarda eğitim gören üniversite öğrencileri ile genç dil öğreticileri için tasarlandı ve katılımcılara iki dillilere ve yabancılara Türkçe öğretimi konusunda yetkinlik kazandırmayı amaçladı.


Etkinlikte, Türkiye ve Avrupa’nın 17 farklı üniversite ve sivil toplum kuruluşundan gelen akademisyenler ve dil öğreticileri tarafından çeşitli dersler verildi. Programa Türkiye ve Avrupa’nın çeşitli üniversitelerinde eğitim alan veya yeni mezun olmuş 50’den fazla genç dil öğreticisi katıldı. Program, katılımcıların mesleki becerilerini geliştirerek iki dillilik ve yabancılara Türkçe öğretimi konusunda daha donanımlı hale gelmelerini sağladı.


Language Tree (Dil Ağacı) Projesi çerçevesinde düzenlenen program, dil öğreticilerine zengin bir içerik sunarak dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerini geliştirmekten çocuklara ve iki dillilere Türkçe öğretimine, akademik Türkçe ve dil öğretiminde yenilikçi teknolojilerin kullanımına kadar geniş bir yelpazede konuları ele aldı.


Ayrıca, atölye çalışmalarıyla temel düzeyde olasılıklı konuşma zinciri tasarımı ve algoritma oluşturma üzerine odaklanıldı. Bu atölyelerde, projenin iş paketlerinden birini oluşturan olasılıklı konuşma zinciri tasarımının temel düzeyde konuşma becerisini geliştirmeye nasıl katkı sağlayabileceği gösterildi.


Programın bir parçası olarak, geliştirilecek olan web uygulamasının çalışma prensipleri katılımcılarla detaylı bir şekilde paylaşıldı ve uygulamanın dil öğreticileri için nasıl dinamik ve etkileşimli bir kaynak haline gelebileceği üzerine odaklanıldı.


Almanya’daki programın son gününde Türkiye’nin Düsseldorf Başkonsolosluğu’na yapılan ziyaret, projenin uluslararası düzeydeki etkisini ve önemini daha da pekiştirdi. Başkonsolos Ali İhsan İzbul ve Eğitim Ataşesi Gamze Bozgöz’e projenin ayrıntıları aktarılırken, Türkçenin yurt dışında öğrenilmesi ve öğretilmesi konusundaki çabaların güçlendirilmesine vurgu yapıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER