© Baykuş Haber

Sivasta uzman doktor ALS hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu

NUMUNE HASTANESİNDE NÖROLOJİ UZMANI OLARAK GÖREV YAPAN DR. ZEYNEP ÖZELCE

Sivas Numune Hastanesi'nde görevli Nöroloji Uzmanı Dr. Zeynep Özelce, ülkemizde "Stephen Hawking'in hastalığı" olarak bilinen ALS hastalığı hakkında bilgi verdi. ALS, istemli kas hareketinin kontrolünden sorumlu sinir hücrelerinin hasarından kaynaklanan nadir görülen bir nörolojik hastalık grubudur. Hastalığın başlangıç belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve genellikle kol ve bacaklarda güçsüzlük, kas sertliği ve kramp ile başlar. ALS, tüm yaşlarda görülebilmekle birlikte genellikle 40-60 yaş arasında ve erkeklerde daha sık görülür.

ALS hastalığının kesin nedeni henüz bilinmemektedir, ancak bazı vakaların kalıtım yoluyla aktarıldığı tespit edilmiştir. Maalesef şu an için ALS hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır, ancak hastalığın semptomlarını hafifletmek ve yaşam kalitesini artırmak için bir dizi tedavi seçeneği bulunmaktadır.

Dr. Zeynep Özelce, ALS hastalarının yaşam kalitesini artırmak için ağrı tedavisi, psikiyatrik yaklaşım, konuşma terapisi, beslenme tedavisi, solunum tedavisi ve ilaçlar gibi yöntemlerin kullanılabileceğini belirtti. ALS hastalarına ve yakınlarına destek sağlamak için multidisipliner bir yaklaşımın önemli olduğuna vurgu yaptı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER