© Baykuş Haber

Sıvı kaybı kadar kontrolsüz sıvı tüketimi de zarar

KALP VE DAMAR CERRAHİSİ UZMANI PROF. DR. CENGİZ KÖKSAL

Sıcak yaz ayları, özellikle kalp kapak hastaları ve mitral kapak ameliyatı olmuş hastalar için bazı olumsuz etkilere neden olabilir. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, bu dönemde sağlığın korunması için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktaları paylaştı.

Köksal'a göre, sıcak hava kalbin daha fazla çalışmasına neden olabilir, bu da mitral kapak hastalarında nefes darlığının artmasına yol açabilir. Bu nedenle, sıcak günlerde vücudun su dengesine dikkat etmek önemlidir.

Mitral kapak hastalarının su tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Köksal, aşırı sıcaklarda vücuttan suyun yanı sıra tuzun da atıldığını ve bu nedenle tuz içeren gıdalardan uzak durmalarını önerdi. Ancak, aşırı terleme sonucu bacaklarda kramp oluşması durumunda bir miktar tuz tüketmenin gerekebileceğini ekledi.

Köksal, mitral kapak hastalarının yazın su dengesini takip etmelerinin en iyi yolunun haftalık kilo takibi olduğunu söyledi. Eğer hasta bir haftada 2-3 kilo almışsa su ve tuz tüketimini kısıtlamaları gerektiğini belirtti.

Ayrıca, sıcak günlerde bilinçsiz ve aşırı egzersiz yapmanın fazladan su kaybına neden olabileceğini vurgulayan Köksal, vücutta kontrolsüz sıvı kaybı sonrası kontrolsüz su tüketiminin sorunlara yol açabileceğini söyledi. Bu nedenle, sıvı kaybı ve su tüketimine dikkat etmek, ilaçların doz kontrolü için doktora başvurmak gerektiğini vurguladı.

Son olarak, Köksal, kan sulandırıcı ilaçların düzenli olarak alınmaya devam edilmesi gerektiğini ve kaybedilen sıvının kontrollü olarak yerine konması gerektiğini ifade etti. Tavsiye ettiği tüketilen sıvının sadece su olması gerektiğini belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER