Skolyozu yendi, doktoruna kemanıyla konser verdi
SağlıkMEDLİNE ADANA HASTANESİ ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ UZMANI PROF. DR. MUSTAFA ÇELİKTAŞ, “SKOLYOZ VARLIĞINDA HASTA VEYA EBEVEYNLERİ, VÜCUT GEOMETRİSİNE BAKTIKLARINDA OMUZLAR VE BEL OYUKLARINDAKİ ASİMETRİYİ FARK EDEBİLİR" DEDİ.
2018 yılında daha 6 yaşındayken babasının vücudunda fark ettiği eğrilik üzerine kendisine skolyoz teşhisi konan ve zaman kaybetmeden tedavisine başlanan Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencisi Perihan Türkyılmaz, art arda geçirdiği ameliyatlar ve zorlu bir 6 yılın ardından tamamen iyileşmiş olmanın sevincini doktoruna keman çalarak yaşadı.
Bundan 6 yıl önce Denizli’de görev yaparken annesinin duş aldırdığı kızı Perihan Türkyılmaz’ın vücut geometrisinde bir anormallik fark eden baba İsmail Türkyılmaz, hemen bir doktora başvurdu. O zaman 6 yaşında olan küçük Perihan’ı muayene eden doktor, aileye sorunun skolyoz hastalığı olduğunu söyleyerek zaman kaybetmeden tedaviye başlanmasını önerdi. Baba Türkyılmaz da bunun üzerine skolyoz konusunda deneyimli bir hekim arayışına girdi.
Aradıkları doktoru Adana’da buldular
Çevresine durumu anlatan baba Türkyılmaz’a kardeşinin eşi, Medline Adana Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çeliktaş’ı önerdi. Bunun üzerine apar topar Adana’ya gelen aile, kızları Perihan’ı Prof. Dr. Çeliktaş’a götürdüler. Burada tekrar muayene edilen küçük kızın skolyoz teşhisi teyit edilerek uzun sürecek bir tedavi süreci başlamış oldu.
Önce korse sonra ROD yöntemi
Prof. Dr. Çeliktaş, küçük Perihan’ın tedavisine ilk adımda korse yöntemi ile başlayarak hastalığın ilerlemesini durdurmayı hedefledi. Bunda başarılı olan Prof. Dr. Çeliktaş, 2021 yılına gelindiğinde Perihan’ın yaşının küçük olmasından dolayı boyunun uzama potansiyelini göz önüne alarak onu küçük yaş grubundaki çocuklara uygulanan ROD sistemi (Uzayan Manyetik Çubuk Sistemi) ile ameliyat etmeye karar verdi.
Tedavisi sürerken konservatuvara başladı
Bu arada geçen zaman içerisinde Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı’nda keman üzerine eğitimine başlayarak okulunu başarı ile sürdüren Perihan Türkyılmaz aynı zamanda doktoru Prof. Dr. Çeliktaş ile beraber skolyoz hastalığıyla olan mücadelesine de devam etti. 2021 yılındaki ameliyatın ardından periyodik kontroller ile hastasını takip eden Prof. Dr. Çeliktaş, son olarak bu yılın haziran ayında son kez ameliyat kararı aldı.
Prof. Çeliktaş: “Babayı tebrik ediyorum”
Gerçekleştirilen ameliyattan tam 2 ay sonra doktorunun yanına kontrol için son defa gelen Perihan’a artık tamamen sağlığına kavuştuğunu müjdeleyen Prof. Dr. Çeliktaş, “Skolyoz omurganın sağ ya da sol tarafa doğru 10 derecenin üzerinde eğrilmesi ile karakterize bir hastalık. İleri deformitelerde iç organların yerleşimi de problemli hale gelebiliyor. Skolyoz varlığında hasta veya ebeveynleri, vücut geometrisine baktıklarında omuzlar ve bel oyuklarındaki asimetriyi fark edebilir. Burada İsmail Bey’i, dikkatinden kaçmayarak sorunu fark etmesinden dolayı tebrik ediyorum. Çünkü birçok hastalıkta olduğu gibi skolyozda da erken teşhis tedavi açısından önemli bir rol oynar. Bunun tüm anne-babalara örnek olmasını dilerim. Çocuklarını her zaman göz ile kontrol etsinler. Bir şüphe durumunda ise uzman bir hekime başvumaktan çekinmesinler” dedi.
Keman çalarak kutladı
Aldığı güzel haberin ardından sevinçten göz yaşına boğulan aile Prof. Dr. Çeliktaş’a teşekkür ederken Perihan Türkyılmaz’da kemanı ile orada bulunanlara mini bir konser verdi. Ardından da Prof. Dr. Çeliktaş Perihan’ı tebrik ederek tüm hastane doktorlarına özel bir keman konseri vermesi konusunda Perihan’dan söz aldı.
İlginizi Çekebilir