© Baykuş Haber

Soğuk ve Kuru Havalarda Cilt Hastalıkları Tetikleniyor!

Cilt problemleri ve deri hastalıkları ile uğraşan kişiler, bu yazıyı okuduktan sonra hayatlarının dönüm noktalarını yaşayabilirler.

Cilt Kuruluğunun Sebep Olduğu Cilt Hastalıkları


Kış aylarında artan cilt sorunlarının haber değeri oldukça yüksektir, bu sebeple bu konuya özellikle değinmek istedik. Cilt problemleri ve deri hastalıkları ile uğraşan kişiler, bu yazıyı okuduktan sonra hayatlarının dönüm noktalarını yaşayabilirler. Gerekirse hayat standartlarında belirli değişiklikler bile yapabilirler.

Egzama, soğuk alerjisi, ciltte pullanma, kaşıntı gibi rahatsızlıklar kış mevsiminde ciddi oranda artış gösteriyor. Bu tarz hastalıkların tek çözümü, cildinizi soğuktan korumak ve sürekli nemlendirmek olacaktır. Hava koşullarının bozduğu cilt yapınızı toparlayabilmek ve eski yumuşaklığına döndürebilmek için kullanabileceğiniz çeşitli kremler mevcuttur. Arko nem, Bepanthol krem, CeraVe, Garnier, Kiehl’s ve La Roche Posay ürünlerinden cildinize en uygun olanı seçerek cildinizi şımartmaya başlayabilirsiniz. Unutmayın ki cildiniz, sizin hazineniz. Cildinize iyi bakmak ve onu nemlendirmek de en önemli göreviniz. Cilt neden kurur, cildiniz bir hastalığa direnç mi gösteriyor gibi soruların yanıtlarını vermeniz ilk yapmanız gereken şey olmalıdır. Cildinizin neden kuruduğunu bilirseniz tedaviniz de o kadar hızlı ilerleyecektir.

Kaşıntı, pullanma ve kuruluğun seyrettiği cilt hastalıkları, sosyal hayatınıza kadar her anlamda sizi rahatsız edecek durumlardır. Yağlı cilde sahip olan insanlar bile kış aylarında zaman zaman bu hastalıklar ile mücadele edebiliyor. Bu yüzden cilt tipinize göre nemlendirici seçimi yapmanız oldukça önemlidir. Kafa derinizde, ellerinizde, kollarınızda ve bacaklarınızda ortaya çıkabilecek kuruluklar bu mevsimde oldukça normaldir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda kafa derinize iyi gelecek bir şampuan tercih edebilir, cilt tipinizi öğrenerek buna göre krem tercihi yapabilirsiniz. İstisnai bir durum veya bir rahatsızlığınız bulunmuyorsa bu çözümler, kalıcı çözümler olacaktır ancak altında yatan sebep bir hastalığın habercisiyse bunun araştırılması gerekiyor. Böyle bir şey yaşarsanız bir cildiyeye görünmeniz çok daha sağlıklı olacaktır.


Cildiniz Neden Kuruyor?

Cilt tipinizin neden kuru olduğunu hiç merak ettiniz mi? Cilt kuruluğunun altında yatan pek çok sebep bulunur. Cilt tipiniz, genetik olarak kuru olabilir ya da cildiniz yeteri kadar sebum üretemiyordur. Cildinizin yeteri kadar sebum üretmemesi, yağ bezlerinizin yaydığı bir salgının eksik olması anlamına gelmektedir. Bunun haricinde cilt bakımınızı abartmış olabilirsiniz. Örneğin, peeling kullanımını abarttığınızda cildiniz normalden daha fazla kuruyabilir. Cilt tipi öğrenmeden yanlış kremler ve peeling gibi bakım ürünleri kullanılırsa bu gibi sorunlar oluşabilmektedir. Cilt tipi nasıl belirlenir diye soruyorsanız bunu yapabilmek için cildinizi bir teste tabi tutmalısınız. Normal bir cilde sahipseniz gözenekleriniz küçük, cildiniz bebek kadar pürüzsüz ve yumuşak olacaktır. Yağlı cilt tipine sahipseniz cildinizde parlaklıklar gözlemleyebilirsiniz, bununla birlikte yer yer az da olsa sivilcelenme yaşanabilmektedir. Kuru bir cilde sahipseniz cildinizde kepeklenme gözlemleyebilirsiniz. Kuru cilt tipiniz varsa kepeklenme ve kaşıntı hissi de mevcut olacaktır. Bu belirtilere çatlaklar da eşlik ettiğinde gergin bir yüzünüzün olması kaçınılmaz olacaktır. Kuru bir cilde sahipseniz en az 2.5 litre su tüketmeli, cilt tipinize uygun nemlendirici kremler kullanmalısınız. Kuru cilt ile mücadele ediyorsanız bakım ürünü olarak kullanabileceğiniz pek çok seçeneğiniz bulunmaktadır. Bir CeraVe yüz temizleme jeli ile yüzünüzü yıkayarak kendinize bir rutin oluşturabilirsiniz. Yüzünüzü yıkadıktan sonra güzel bir tonik ile cildinizi havalandırabilirsiniz. Tonikten sonra süreceğiniz La Roche Posay serumu ile son rötuşları yaparak cilt bakım sürecinizi sonlandırabilirsiniz.


Cilt Kuruluğuna Sebep Olan Hastalıklar Nelerdir?

Genetik bir faktör eğiliminiz yoksa cilt kuruluğunuzun altında başka sebepler yatıyor olabilir. Örneğin, seboreik dermatit hastalığınız olabilir. Seboreik dermatit hastalığı, ciltte çok fazla yağ, yani sebum üretimi olduğunda ortaya çıkmaktadır. Kafa derinizde seboreik dermatitiniz bulunuyorsa sürekli kaşınır, kaşıntının sonucunda kırmızı ve pullu döküntüler ile karşılaşabilirsiniz. Bebeklerde konak olarak görülen bu rahatsızlık, yetişkinlerde bu isim ile karakterize olmuştur. Kepekle çok sık karıştırılmaktadır. Kepek rahatsızlığında kaşımanıza gerek kalmadan deri döküntüleri yaşarken seborik dermatitte kaşıntı sonucu deri dökersiniz. Kontakt dermatit hastalığı, cilt kuruluğuna sebep olan bir diğer cilt rahatsızlığıdır. Bu hastalıkta cilde pek çok madde teması gerçekleşir. Bu maddelere reaksiyon gösteren ciltte kuruluk meydana gelir. Bu hastalık, deterjan ya da çamaşır suyu kullanan ev hanımlarının ellerinde çok sık görülmektedir. Bu tarz rahatsızlığa sahip ev hanımlarının eldiven kullanarak çalışması tavsiye edilmektedir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER