© Baykuş Haber

Sri Lankada dünya rekoru: 801 gram ağırlığında böbrek taşı çıkarıldı

Sri Lanka'da, tıp literatürüne geçen olağanüstü bir vaka yaşandı. Colombo Askeri Hastanesi'nde gerçekleştirilen ameliyatla, 62 yaşındaki emekli asker Canistus Coonge'un böbreğinden 13,37 santimetre uzunluğunda ve 801 gram ağırlığında dev bir böbrek taşı çıkarıldı. Bu olağanüstü taş, Guinness Dünya Rekorlarına kayıt edilerek bir insandan çıkarılan en büyük böbrek taşı olarak tarihe geçti.

Emekli asker Canistus Coonge, 2020 yılından bu yana karın ağrısı çektiğini ve aldığı ilaçların bir fayda sağlamadığını söyledi. Ameliyat sonrası röportajında, "Son taramadan sonra ameliyat olmam gerektiği söylendi. Artık normal hissediyorum" ifadelerini kullandı. Ameliyatı gerçekleştiren Cerrah K. Sutharshan ise, "Bizim için en önemli şey, bu taşa rağmen böbreğin normal şekilde çalışıyor olması" şeklinde açıklamada bulundu.

Önceki böbrek taşı rekorları, 2004 yılında Hindistan'da 13 santimetre uzunluğundaki taş ile 2008 yılında Pakistan'da 620 gram ağırlığındaki taşla kırılmıştı. Sri Lanka'daki bu olağanüstü vaka, tıp dünyasında büyük ilgi uyandırdı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER