© Baykuş Haber

Stoltenberg: Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Kristersson ile bir görüşme yapacağım

STOLTENBERG: “İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİNİN BİR AN ÖNCE KESİNLEŞMESİ, ONAYLANMASI KONUSUNDA HEPİMİZ HEMFİKİRİZ”

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında NATO üyeliği konusundaki görüşmelerin devam ettiği Daimi Ortak Mekanizma'nın 5. Toplantısı sonrasında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliğinin hızlandırılması gerektiğini belirterek, "İsveç’in NATO üyeliğinin bir an önce kesinleşmesi, onaylanması konusunda hepimiz hemfikiriz" dedi. Ayrıca, İsveç Başbakanı Kristersson ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile pazartesi günü bir görüşme yapacağını da açıkladı.

Stoltenberg, toplantının verimli geçtiğini ve Finlandiya ile İsveç'in NATO üyeliği konusunda iş birliğini güçlendirmek için taahhütte bulunduğunu vurguladı. Finlandiya'nın zaten NATO üyesi olduğunu hatırlatan Stoltenberg, İsveç'in de üyelik sürecini hızlandırdığını ve gerekli adımları attığını belirtti.

İsveç'in NATO üyeliğinin, ittifakın güvenliğine büyük katkı sağlayacağını ve bölgesel savunmada önemli bir rol oynayacağını ifade eden Stoltenberg, İsveç'in Arktik'ten Baltık Denizi bölgesine kadar müttefiklere kesintisiz bir kalkan sağlayacağını dile getirdi.

Ancak İsveç'te NATO üyeliğiyle ilgili bazı protestoların olduğuna dikkat çeken Stoltenberg, bu tür provokasyonların ittifakı bölmeyi amaçladığını ve İsveç'in üyeliğinin gecikmesinin PKK ve Rusya tarafından memnuniyetle karşılanabileceğini söyledi.

Stoltenberg ayrıca İsveç'in terörle mücadelede attığı adımları ve PKK'ya karşı iş birliğini hızlandırmasını olumlu bulduğunu ifade etti.

Son olarak, İsveç'in NATO üyeliğinin modern tarihteki en hızlı katılım süreçlerinden biri olacağını belirten Stoltenberg, İsveç ile Türkiye arasındaki sorunların çözümü için çalışmaların hafta sonu devam edeceğini ve pazartesi günkü toplantıda İsveç'in üyeliği hakkında karar alınmasının mümkün olduğunu vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER