© Baykuş Haber

Stratejik ürün olan yağlık ayçiçeğinde hasat başladı

TÜRKİYE’NİN YAĞLIK AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİNİN YÜZDE 10’UNU KARŞILAYAN ADANA’DA HASAT BAŞLADI. AYÇİÇEĞİNDE VERİMİN GEÇEN YILA KIYASLA AZALMASI ANCAK FİYATLARIN ARTMASI BEKLENİYOR.

Türkiye'nin yağlık ayçiçeği üretiminin önemli bir bölümünü sağlayan Adana'da bu yılın hasadı başladı. Adana, ülke ayçiçeği üretiminin yüzde 10'unu karşılıyor. Toplamda 750 bin dekardan 200 bin ton rekolte hedefleniyor.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, verimin bu yıl düşük olduğunu belirtiyor ve Adana'da ayçiçeğinin kıraç ve dağlık bölgelerde yetiştirildiğini açıklıyor. Bu bölgelerde verimlerin yaklaşık 100-150 kilogram arasında olduğunu ifade ediyor. Doğan, bu yıl 200 bin ton rekolte beklediklerini söylüyor.

Ayçiçeği fiyatlarının en az 17 lira olması gerektiğini vurgulayan Doğan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) ayçiçeği alımı yapması gerektiğini belirtiyor ve buğday ve mısır gibi ürünlerin yanı sıra ayçiçeği ve soyanın da TMO tarafından alınması gerektiğini dile getiriyor. Ayrıca, desteklemelerin artırılması halinde ayçiçeği ekim alanının büyüyeceğini ifade ediyor.

Belören Mahallesi'nde ayçiçeği üreten bir çiftçi olan Hüseyin Dilbaz ise bu yıl verimin düşük olduğunu ve fiyatların 10 liraya kadar düşmesi durumunda çiftçilerin zor durumda kalabileceğini belirtiyor. Yağış eksikliği nedeniyle verimin düşük olduğunu ifade ediyor ve yüksek fiyatlarla satış yapmayı umut ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER