© Baykuş Haber

Su fabrikasında elektrik üretiliyor

BURSA’DA DAHA SAĞLIKLI BİR GELECEK İÇİN YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARINA AĞIRLIK VEREN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, BURSA JEOTERMAL A.Ş. KAYNAK SUYU DOLUM TESİSİ'NİN ÇATISINI GÜNEŞ PANELLERİ İLE DONATTI. TESİSİN, YILLIK 2.8 MİLYON KİLOVAT OLAN ELEKTRİK TÜKETİMİNİN TAMAMI GÜNEŞ ENERJİSİNDEN KARŞILANACAK VE YAKLAŞIK 780 BİN KİLOVAT ELEKTRİK ENERJİSİ SATILARAK, YILLIK 12 MİLYON TL GELİR ELDE EDİLECEK.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir enerji kaynaklarına odaklanarak daha sağlıklı bir gelecek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Bursa Jeotermal A.Ş. Kaynak Suyu Dolum Tesisi'nin çatısını güneş panelleri ile donatarak önemli bir adım attı. Bu projenin tamamlanmasıyla tesisin yıllık 2.8 milyon kilovat elektrik tüketiminin tamamı güneş enerjisi ile karşılanacak ve yaklaşık 780 bin kilovat elektrik enerjisi satılarak yıllık 12 milyon TL gelir elde edilecek.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında atık enerji üretimi, HES ve GES gibi projelere önem vererek yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya odaklanıyor. Bu projelerin bir parçası olarak, Bursa Jeotermal A.Ş.'nin Kaynak Suyu Dolum Tesisi'nin çatısına güneş panelleri kuruldu. Bu projenin maliyeti yaklaşık 47 milyon TL olarak belirlendi. Toplamda 5 bin 639 adet 545 vat gücünde panel ve 22 adet inverter montajı gerçekleştirildi. Proje devreye alındığında, tesis yıllık elektrik ihtiyacının tamamını güneş enerjisiyle karşılayacak ve yaklaşık 779 bin 287 kilovat enerji sisteme satılarak yıllık 12 milyon TL ekonomik gelir sağlayacak.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu projenin yerinde incelenmesiyle birlikte yenilenebilir enerji yatırımlarının önemini vurguladı. Başkan Aktaş, enerji maliyetlerini düşürme ve çevre dostu enerji üretme amacıyla güneş ve su kaynaklarını etkili bir şekilde kullandıklarını belirterek, rüzgar enerjisi ile ilgili çalışmaların da devam edeceğini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi, atık tesislerinde metan gazının yakılmasıyla 114 milyon 816 bin 102 kilovat elektrik enerjisi üretti. Ayrıca BUSKİ (Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi) bünyesinde hidroelektrik santrallerden 14 milyon kilovat, güneş elektrik santrallerinden 837 bin kilovat ve çamur yakma tesisinden 10 milyon kilovat elektrik enerjisi üretildi. Tüm bu yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik enerjisi Bursa Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarının elektrik tüketiminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Bu projeler sayesinde ayrıca 2 milyon 782 bin 365 ağaç dikimine eşdeğer olarak 62 bin 603 ton karbondioksit salınımı da engellenmiş olacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER