© Baykuş Haber

“Su tasarrufu evde değil sanayide yapılmalı”

İSTANBUL, (DHA) - Dünyada artan nüfus ve sanayileşme süreci, su tüketimini ciddi ölçüde artırdı. Bu durum, su kıtlığını 21. yüzyılın en büyük risklerinden biri haline getirdi. Atık su geri dönüşüm alanında faaliyet gösteren İstanbul merkezli Artemis Arıtım’ın Genel Müdürü Emel Aliipek, su tasarrufunun evlerden çok sanayide yapılması gerektiğine dikkat çekti.  

Artemis Arıtım, geliştirdiği atık su geri kazanım projeleriyle, birçok markanın çözüm ortağı olmayı başardı. Şirket Bulgaristan ve Libya’da faaliyet göstermeye başladı. Dünyada tatlı su rezervi kısıtlı ve bu rezervin büyük kısmının kullanılmadığını söyleyen Emel Aliipek, "Günümüzde sanayide, kentlerde kullandığımız suyun miktarı hızlı şekilde azalıyor. Bu da öngörülebilen bir gelecekte Türkiye dahil birçok ülkede su kıtlığı riskini öne çıkardı. 2050 yılı bu açıdan önemli. Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı çeşitli kuruluşların katkısıyla hazırlanan İklim Servislerinin Durumu raporuna göre 2050 yılında 50’nin üzerinde ülke artık “su sıkıntısı çeken” ülkeler arasına girecek. 9,5 milyara yakın olması beklenen dünya nüfusunun yüzde 40’ı, yani 4 milyara yakını su sıkıntısı çekecek" ifadelerini kullandı. 

“SU TÜKETİMİNDE AKLA EVSEL KULLANIM GELİYOR” 

Su tüketimi dendiğinde, birçok kişinin aklına evsel kullanım geldiğini belirten Emel Aliipek, "Ancak endüstriyel faaliyetler su tüketiminde önemli yere sahip. Üretim sürecinde ortaya çıkan atık suların arıtılması, şirketlerin atık suları mevzuata uygun şekilde limite getirmesini sağlıyor. Sürdürülebilir bir çevre, su kıtlığından uzak bir doğal yaşam arıyorsak tüm işletmeler atık suların geri kazanımını önemsemeli. Elbette ki sanayi kuruluşları için atık suyun arıtılması sadece bir çevre politikası değil. Aynı zamanda önemli bir tasarruf da sağlıyor. Bundan dolayı arıtma tesisleri, maliyetini kolay bir şekilde çıkaran tesisler konumunda. Artemis Arıtım olarak, atık su geri kazanım tesislerinde ham su miktarı, kalitesi ve geri kazanılması istenen suyun kalitesini fizibilite çalışmalarında analiz ederek amortisman sürecine dair de bilgiler ediniyoruz" dedi. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER