Su ürünleri üretimi 2022 yılında yüzde 6,2 arttı
ÇevreTÜİK 2022 YILINA AİT SU ÜRÜNLERİ ÜRETİM İSTATİSTİKLERİNİ PAYLAŞTI. SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ 2022 YILINDA BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE YÜZDE 6,2 ARTARAK 849 BİN 808 TON OLARAK GERÇEKLEŞTİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılına ait su ürünleri üretim verilerini paylaştı. Su ürünleri üretimi, 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,2 artarak 849 bin 808 ton olarak kaydedildi. Bu üretimin detaylarına bakıldığında, deniz balıkları avcılığı yüzde 30'la en büyük paya sahipken, diğer deniz ürünleri avcılığı yüzde 5,6, iç su ürünleri avcılığı yüzde 3,9 ve yetiştiricilik ürünleri yüzde 60,6'lık payla sırasıyla gelmektedir.
Su ürünleri avcılığı ise 2022 yılında yüzde 2,1 artarak 335 bin 3 ton üretim sağlamıştır. Yetiştiricilik yoluyla gerçekleşen üretim ise 514 bin 805 ton olarak kaydedilmiştir. Deniz ürünleri avcılığı bir önceki yıla göre yüzde 2,3 artarken, iç su ürünleri avcılığı yüzde 0,4 artış göstermiştir.
Deniz balıkları avcılığı miktarlarına bakıldığında ise 2022 yılında toplam 254 bin 535 ton deniz balığı avlandığı görülmektedir. Bu avlamanın türlerine göre dağılımına bakıldığında, hamsi balığının 125 bin 980 tonla en çok avlanan balık türü olduğu dikkat çekmektedir. Hamsi balığını sırasıyla 49 bin 892 ton palamut-torik ve 16 bin 729 ton sardalya takip etmektedir.
Yetiştiricilik yoluyla üretilen su ürünleri ise 2022 yılında yüzde 9,1 artarak 368 bin 742 ton denizlerde ve 146 bin 63 ton iç sularda üretilmiştir. En fazla yetiştirilen balık türleri iç sularda 145 bin 649 ton alabalık, denizlerde ise 156 bin 602 ton levrek ve 152 bin 469 ton çipura olarak sıralanmıştır.
İlginizi Çekebilir