© Baykuş Haber

Sudandaki çatışmalarda Sudan Ulusal Müzesi ele geçirildi

Sudan'da ordu ile paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasındaki çatışmalar sürerken, Sudan Ulusal Müzesi, RSF güçleri tarafından ele geçirildi. Sudan'ın başkenti Hartum'da bulunan ve farklı çağlardan kalma tarihi eserlerin sergilendiği bu önemli müze, RSF tarafından kontrol altına alındı.

Sudan Ulusal Müzesi Müdür Yardımcısı Ikhlas Abdellatif, RSF güçlerinin müzeye cuma günü girdiğini ve müzede görevli güvenlik personelini dışarı çıkarmaya zorladığını belirtti. Abdellatif, değerli eserlerin korunması amacıyla müdahalede bulunduklarını ifade etti.

RSF güçleri, müzede bulundukları sırada bir video mesajı yayınlayarak müzedeki eserlere zarar vermediklerini ve Sudanlı yetkilileri müzeye davet ederek tarihi eserlerin durumunu incelemelerini istediler.

Sudan Ulusal Müzesi, Nil Nehri'nin kıyısındaki büyük bir yapıda yer almaktadır ve taş devrinden kalma eserlerden M.Ö. 2500'lü yıllardan kalma mumyalara, değerli kalıntılardan İslam ve Hristiyan dinlerine ait heykellere kadar geniş bir tarihi ve kültürel mirası barındırmaktadır. Bu müze, Sudan'ın önemli kültürel hazinelerinden birini temsil etmektedir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER