© Baykuş Haber

Suriye konulu 20inci Astana toplantısı sona erdi

KAZAKİSTAN’IN BAŞKENTİ ASTANA’DA DÜZENLENEN TÜRKİYE, RUSYA, İRAN VE SURİYE’NİN DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCILARI DÜZEYİNDEKİ SURİYE KONULU 20’İNCİ ASTANA TOPLANTISI SONA ERDİ.

Astana'da gerçekleşen 20. Astana toplantısı sona erdi. Bu önemli toplantıda Türkiye, Rusya, İran ve Suriye'nin Dışişleri Bakan Yardımcıları Suriye konularını ele aldılar. Toplantının ana oturumunda garantör ülkeler tarafından ortak bir bildiri yayınlandı.

Bildiride, katılımcı ülkelerin Dışişleri Bakanları arasında Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için yol haritası hazırlanmasının olumlu bir şekilde ilerlediğine dikkat çekildi. Ayrıca, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki durumun sürdürülebilir bir şekilde normalleştirilmesi için daha fazla çaba sarf edilmesi konusunda mutabık kalındığı belirtildi.

Bildiride teröristlere destek veren ülkelerin kınandığına vurgu yapıldı ve Suriye'nin birliğini ve komşu ülkelerin ulusal güvenliğini tehdit eden planlara karşı kararlılık ifade edildi. Ayrıca, Suriye'ye ait olması gereken petrol gelirlerinin yasadışı yollarla ele geçirilmesine ve transfer edilmesine karşı çıkıldı.

Türkiye, Rusya ve İran tarafından İsrail'in Suriye'deki devam eden askeri saldırılarının kınandığına dikkat çekilen bildiride, garantör ülkelerin uluslararası hukuka saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladığı ve İsrail'in bu konudaki tüm kararlarının hükümsüz ve yasadışı olduğu değerlendirmesi yapıldı.

Bölgedeki insani yardımın artırılması gerektiği ve Suriyeli mültecilerin güvenli bir şekilde ülkelerine dönmeleri için destek sağlanması çağrısının da yapıldığı bildiride, bir sonraki Astana toplantısının bu yılın ikinci yarısında yapılmasının kararlaştırıldığı belirtildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER