© Baykuş Haber

Tahıl ambarı Konya Ovasında kademeli havuç ekimi sürüyor

TÜRKİYE'NİN HAVUÇ İHTİYACININ YAKLAŞIK YÜZDE 65'İNİ KARŞILAYAN KONYA’DA ÜRETİM AĞI HER GEÇEN YIL GENİŞLEMEYE DEVAM EDİYOR.

Konya'da, Türkiye'nin havuç ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan üreticiler, her yıl üretim ağını genişletiyor. Bu bölgelerde havuç ekimi, yıl boyunca aşamalı olarak gerçekleştirilerek, taze ürünlerin birçok ülkeye gönderilmesine olanak sağlıyor. Konya'nın Kaşınhanı Mahallesi'nde üretilen havuçlar, yaklaşık 120 günlük bir süre boyunca titizlikle bakılarak temmuz ayının ilk haftalarında hasat ediliyor.

Konya Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Burak Kırkgöz, bu yöntemin, havuçların lezzeti ve aroması nedeniyle yurt dışından talep gördüğünü belirtti. Havuç üretiminin büyük arazilerde gerçekleştirildiğini ve işçiliğin zorlu olduğunu ifade eden Kırkgöz, üreticilerin havuçlarını 15-20 günlük aralıklarla ekerek işçilik, yıkama ve sevkiyatı kolaylaştırdığını söyledi. Bu sayede uzun bir dönem boyunca taze havuç tüketimi sağlandığını da vurguladı.

Havuç fiyatlarının, ürün miktarının azaldığı dönemlerde arz talep dengesine bağlı olarak artış gösterebileceğini ifade eden Kırkgöz, fiyatların hasatın başladığı zamanlarda dengeye oturduğunu ekledi.

Konya'nın havuç üretiminde son yıllarda öne çıktığını ve buğday üretimiyle birlikte havuç üretiminde de lider konumunda olduğunu belirten Kırkgöz, Kaşınhanı bölgesinin özellikle tarım ve çiftçilik konusunda profesyonel bir yaklaşım benimseyerek geliştiğini söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER