© Baykuş Haber

Tahıl Koridorunda 1000. gemi İstanbulda

TÜRKİYE’NİN ÖNCÜLÜĞÜNDE BAŞLATILAN TAHIL KORİDORU ANTLAŞMASI DEVAM EDİYOR. BU KAPSAMDA UKRAYNA LİMANLARINDAN KALKAN 1000. GEMİ OLAN “LADY MAREL” İSTANBUL’A ULAŞTI.

Türkiye'nin liderliğinde başlatılan Tahıl Koridoru Antlaşması devam ediyor ve bu çerçevede Ukrayna limanlarından kalkan 1000. gemi olan "Lady Marel" İstanbul'a ulaştı. Bu antlaşma, Ukrayna ve Rusya savaşı nedeniyle dünya genelinde gıda krizini önlemek amacıyla Türkiye'nin girişimleriyle başlatıldı. Antlaşma kapsamında Ukrayna limanlarından kalkan gemi sayısı 1000'e ulaştı. "Lady Marel" adlı gemi, İstanbul Kilyos açıklarında havadan görüntülendi ve geminin içi tahıl ile tamamen dolu olduğu görüldü. Bu gemi Fransa'ya doğru yol alıyor ve içinde 22 bin ton ayçiçeği taşıyor.

Tahıl Koridoru Antlaşması, 22 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul'da imzalandı ve anlaşma İstanbul'da Birleşmiş Milletler ile koordineli olarak kurulan ortak bir koordinasyon merkezi tarafından takip ediliyor. İlk gemi, 1 Ağustos 2022'de yola çıkan "Razoni" adlı gemi oldu ve İstanbul'a yaklaştığında ilk kurulan bir heyet tarafından incelendi. Antlaşma yapıldığı günden bu yana yaklaşık 33 milyon ton tahıl sevkiyatı gerçekleşti. Tahıl koridorunda en fazla ürün taşınan ülkeler Çin, İspanya, Türkiye ve Hollanda oldu. Son olarak, antlaşmanın tekrar uzatılması bekleniyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul'da görüştü, ve antlaşmanın uzatılması da görüşme gündemindeydi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER