Teknolojiye inat ata mesleği tahta kaşıkçılığı geleneksel yöntemlerle sürdürüyor
Kültür-sanatKAYBOLMAYA YÜZ TUTAN MESLEKLER ARASINDA BULUNAN EL YAPIMI TAHTA KAŞIKÇILIK, GÜCE’NİN BONCUKÇUKURU KÖYÜNDE YAŞAYAN 70 YAŞINDAKİ MEHMET ÇUKUR TARAFINDAN YAŞATILMAYA ÇALIŞILIYOR.
Giresun'un Güce ilçesinin Boncukçukuru köyünde yaşayan 70 yaşındaki Mehmet Çukur, kaybolmaya yüz tutan el yapımı tahta kaşıkçılık mesleğini yaşatmaya çalışıyor. Köyündeki evinin önünde 50 yıldır tahta kaşık üreten Çukur, bu geleneksel mesleği ömrü yettiğince devam ettirmek istiyor.
Teknolojiye direnerek, hala geleneksel yöntemlerle tahta kaşık yapımını sürdüren Çukur, bu mesleği babasından öğrendiğini ve üç kuşaktır devam ettirdiklerini belirtiyor. Eskiden babasıyla ürettikleri kaşıkları Giresun'un ilçe pazarlarında sattıklarını anlatan Çukur, şimdi bu mesleğin cazibesinin azaldığını, sadece süs amaçlı siparişler aldığını dile getiriyor. Ancak yine de ağaç kütüklerini el emeğiyle keserek, biçerek, bıçak kullanarak kaşık haline getirdiğini söylüyor ve bu mesleğin yok olmasına gönlünün razı olmadığını vurguluyor.
Ayrıca, en iyi kaşıkların hangi ağaçlardan yapıldığını ve çeşitli kaşık türleri hakkında bilgi veren Çukur, tahta kaşıkların hala mutfağın vazgeçilmezi olduğunu, özellikle yöredeki büyük tahta kaşığın yemeklerin lezzetini artırdığını belirtiyor. Sağlıklı olduğu da söylenen tahta kaşıkların hangi ağaçlardan yapıldığını da açıklıyor. Çukur, bu mesleğin geleneksel el işçiliği üretimini sürdürmek olduğunu ifade ediyor ve ailesindeki son temsilci olduğunu dile getiriyor. Makinelerle fabrikasyon üretiminin olduğu bir dönemde, el işçiliğinin önemini vurguluyor ve her işin bir ustalığı olduğunu söylüyor.
İlginizi Çekebilir