© Baykuş Haber

Tescilli kenevirde hasat zamanı

TÜRKİYE'DE RUHSATLI KENEVİR EKİMİ YAPILAN YERLERİN BAŞINDA GELEN SAMSUN’UN VEZİRKÖPRÜ İLÇESİ NARLISARAY MAHALLESİ’NDE KENEVİR HASADI YAPILDI.

Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı Narlısaray Mahallesi'nde, Türkiye'de ruhsatlı kenevir ekimi yapılan bölgelerden birinde, mart ayında ekilen kenevirlerin hasatı gerçekleştirildi. Bu kenevirlerin boyu yer yer 5 metreye kadar ulaşmış durumda.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kenevir yetiştiriciliğinin Türkiye'de 2016 yılında Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemelerle başladığını ve sürecin hızla ilerlediğini belirtti. 2019 yılında 446 dekarlık kenevir hasadı yapılırken, Cumhurbaşkanı'nın Samsun'u kenevir üretiminin merkezi yapma talimatı doğrultusunda 2020 yılında bu alanın 2 bin 600 dekara çıkarıldığını ifade etti. 2022 yılında ise bir firmanın Havza Organize Bölgesi'nde tekstil fabrikası kurmasıyla kenevir üretimine olan ilginin arttığını söyledi. Sağlam, 2023 yılında sadece Samsun'da 2 bin 733 dekarlık kenevir üretimi gerçekleştirildiğini belirterek, otomotiv ve tekstil sanayisinde AR-GE çalışmalarının devam ettiğini ve Samsun'un kenevir üretiminin merkezi olmaya devam edeceğini vurguladı.

Kenevir tarlası sahibi Cengiz Kurt ise, bu pazarın önemli olduğunu ve ürünün pazarlamasının büyük bir etken olduğunu ifade etti. Fiyatların daha dengeli bir seviyeye çekilmesi durumunda üretimin artacağını belirterek, "Mahsul yetiştirmekten ziyade, ürünü pazarlamak daha önemlidir." dedi.

Kenevir hasadına Vezirköprü Kaymakamı Özgür Kaya, İlçe Jandarma Komutanı Ümit Cetinkaya, Vezirköprü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yakup Çağlayan, Ziraat Odası Başkanı Aslan Kaya ve çiftçiler de katıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER