© Baykuş Haber

Tescilli Zara Balında rekoltede düşüş bekleniyor

SİVAS’TA HAZİRAN AYINDA ETKİSİNİ GÖSTEREN YAĞMURLAR BAL ÜRETİCİLERİNİ OLUMSUZ ETKİLEDİ. KENT GENELİNDE ETKİSİNİ GÖSTEREN YAĞMURLAR BAL ARILARINI STRESE GİRMESİNE NEDEN OLDU.

Sivas'ta Haziran ayının yağmurlu geçişi, bal üreticilerini olumsuz etkiledi ve bal arıları üzerinde stres yarattı. Yağışlar, arıların kovanlarından çıkmasını zorlaştırırken, bu durumun bal üretimine olumsuz etkisi oldu. Bal üreticileri, strese giren arıların oğul verdiğini ve bu nedenle rekoltenin düşeceğini belirtiyor.

Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek, geçen yıl bin 400 ton bal ürettiklerini ancak bu yıl yağışların etkisiyle düşüş yaşanabileceğini ifade etti. Yağışlar nedeniyle arıların dışarı çıkamadığını ve bu durumun üretimi olumsuz etkilediğini söyledi.

Yunus Bedir, 35 yıldır bal üreticiliği yaptığını ve bu yıl verimin geçen yıla göre az olacağını dile getirdi. Arıların yağmurlu havalarda kovanlarının içinde kalmasının üretimi olumsuz etkilediğini açıkladı. Ağustos ayının 15'inden önce alınan balın kalitesinin düşük olduğunu belirtti.

Metehan Bedir ise yağışlı havalarda arıların stres yaşadığını ve bu nedenle rekoltede düşüş beklendiğini söyledi. Bir kovanın normalde 30 kilo bal getirdiğini, ancak bu yıl 12 kilo civarında kalmasının muhtemel olduğunu ifade etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER