© Baykuş Haber

TESK Başkanı Palandöken: “Yasa dışı tütün ticareti toplam tüketimin yüzde 20sini oluşturuyor”

TÜRKİYE GENELİNDEKİ TÜM BAKKALLAR ODALARININ KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLEN 6. TESK ÇALIŞTAYINDA, YASA DIŞI TÜTÜN MAMULLERİ TİCARETİNİN ESNAF VE DEVLET ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİNE DİKKATİ ÇEKEN TESK GENEL BAŞKANI BENDEVİ PALANDÖKEN, “YASA DIŞI TÜTÜN TİCARETİ, DEVLETİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR VERGİ KAYBI YARATIRKEN, KÜÇÜK ESNAFIMIZIN DA GELİRLERİNİ TEHDİT EDEN ÖNEMLİ BİR SORUN. HER YIL TAHMİNİ OLARAK 100 MİLYAR LİRA VERGİ KAYBINA SEBEP OLAN BU MESELE AYNI ZAMANDA 150 BİN BAKKAL VE BÜFECİDEN OLUŞAN KÜÇÜK ESNAFIMIZIN EKMEK PARASINI DA TEHDİT EDİYOR. BU NEDENLE, YASA DIŞI TÜTÜN VE MAMULLERİ TİCARETİYLE MÜCADELE YALNIZCA DEVLETİMİZİN DEĞİL, HEPİMİZİN MESELESİDİR” DEDİ.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yasa dışı tütün ticareti, devletimiz için büyük bir vergi kaybı oluştururken, küçük esnafımızın da gelirlerini tehdit eden önemli bir sorun. Her yıl tahmini olarak 100 milyar lira vergi kaybına sebep olan bu mesele, aynı zamanda 150 bin bakkal ve büfeciden oluşan küçük esnafımızın ekmek parasını da tehdit ediyor. Bu nedenle yasa dışı tütün ve mamulleri ticaretiyle mücadele yalnızca devletimizin değil, hepimizin meselesidir” dedi.


Türkiye genelindeki tüm bakkallar odalarının katılımıyla gerçekleştirilen 6. TESK Çalıştayı’nda yasa dışı tütün mamulleri ticaretinin esnaf ve devlet üzerindeki olumsuz etkilerine dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yasa dışı tütün ticaretinin toplam tüketimin yüzde 20’sine ulaştığını ve bunun büyük bir ekonomik kayba yol açtığını dile getirdi. Palandöken, “Özellikle yurt dışından yasa dışı yollarla ülkemize giren sahte ve kaçak sigaralarda 2024 yılında 2021’e kıyasla belirgin bir artış yaşandı. Bugün sahte ve kaçak sigaralar toplam piyasanın yüzde 6,5’ine tekabül ediyor. Ancak sektördeki en büyük sorun vergisiz ve kontrolsüz bir şekilde piyasada yer alan açık tütün ticareti. Bu tütünlerin makaronlara doldurularak yasa dışı şekilde sigara haline getirilmesi, piyasa düzenini bozan en ciddi problemlerden biri. Yasa dışı açık tütün ve doldurulmuş makaron ticareti, toplam tüketimin yüzde 13’üne karşılık geliyor. Bu hem esnafımızın hem de devletimizin gelirlerini tehdit eden büyük bir sorun. Bu sebeple acilen bu sorunun önüne geçilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.



“Caydırıcı cezalar artırılmalı”


Yasa dışı tütün ticaretinin yalnızca ekonomik değil, sosyal boyutlarda da zarar verdiğini, bunun için cezaların caydırıcı olması gerektiğini vurgulayan Palandöken, “Devletimiz sahada ve yasal düzenlemeler anlamında ciddi çalışmalar yürütüyor. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı’nın raporlarına göre kaçakçılık yalnızca ekonomik bir kayıp değil, aynı zamanda terör ve suç örgütlerine finansman sağlayan çok boyutlu bir sorun. Bu nedenle yasa dışı tütün ticaretine karşı verilen mücadele, yalnızca esnafımızın gelirlerini korumakla kalmayacak, aynı zamanda devletimizin vergi gelirlerinin güvence altına alınmasını ve toplumumuzun suç örgütlerinden arındırılmasını da sağlayacaktır. Bu mücadelede caydırıcı cezaların artırılması ve etkin denetim mekanizmalarının devam etmesi elzemdir. Küçük esnafımızın hakkını ve gelirini koruyacak, adil bir piyasa düzeni sağlayacak her adımı destekliyoruz. Birlikte mücadele ederek bu sorunun üstesinden geleceğiz” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER