© Baykuş Haber

Tiroid kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

TİROİD BEZİ KANSERİNİN GENELLİKLE BELİRTİ VERMEDİĞİNE DİKKATİ ÇEKEN DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA MERT, “GUATR NEDENİYLE TAKİP EDİLEN HASTALARDA VEYA TESADÜFEN BAŞKA BİR HASTALIK İÇİN YAPILAN TETKİKLERDE ORTAYA ÇIKABİLİR. NADİREN BOYUNDA KİTLE, SES KISIKLIĞI, YUTKUNMA GÜÇLÜĞÜ OLABİLİR. BAŞ VE BOYUN BÖLGESİNİN RADYASYONA MARUZ KALMASI TİROİD KANSERİ SIKLIĞINI ARTIRIR” DEDİ.

Tiroid kanserine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Tuba Mert, bu kanserin çoğu zaman belirti vermediğini vurgulayarak, genellikle guatr nedeniyle takip edilen hastalarda veya başka bir sağlık sorunu için yapılan tetkikler sırasında ortaya çıkabildiğini söyledi. Nadiren boyunda kitle, ses kısıklığı ve yutkunma güçlüğü gibi belirtilerin görülebileceğini belirtti. Ayrıca, baş ve boyun bölgesinin radyasyona maruz kalmasının tiroid kanseri riskini artırabileceğini ifade etti.

Dr. Öğr. Üyesi Mert, tiroid kanserlerinin erken teşhis edilebilecek bir kanser türü olduğunu vurgulayarak, düzenli tiroid muayenesinin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti. Tiroid kanseri teşhisinde kullanılan yöntemler arasında boyun muayenesi, boyun ultrasonu ve tiroid kan testlerinin bulunduğunu söyledi. Ayrıca, tiroid ultrasonografisinin en etkili teşhis yöntemi olduğunu ifade etti. Eğer ultrasonda 1.5 cm'den büyük veya şüpheli bir nodül bulunursa, ince iğne aspirasyon biyopsisi ile nodülün iyi veya kötü huylu olduğunun belirlenebileceğini açıkladı.

Tiroid kanseri teşhisi konulduğunda, tedavinin temel olarak cerrahi müdahale olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Tuba Mert, tiroid bezinin ve varsa metastaz yapmış dokuların cerrahi olarak çıkarılması gerektiğini belirtti. Bu tür cerrahilerin tiroid cerrahisi konusunda deneyimli cerrahlar tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Son olarak, tiroid kanserinin erken teşhisinin hayat kurtarabileceğini önemle vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER