© Baykuş Haber

Trabzonda Kurban Bayramı öncesi şap paniği

Trabzon'un Ortahisar ilçesinin Kutlugün mahallesinde bulunan bir hayvancılık işletmesinde son günlerde şap hastalığına rastlandı. Şap hastalığının tespit edildiği bu işletmenin etrafındaki 10 km'lik bölgede bulunan tüm mahallelere, Akyazı mahallesi hariç, hem il içi hem de il dışından hayvan girişi geçici bir süreliğine yasaklandı. Bu durum, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde endişeye neden oldu.

Trabzon İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Ortahisar İlçesi Kutlugün mahallesindeki bir hayvancılık işletmesinde, 24 Mayıs tarihinde hayvanlarda hastalık belirtileri görülmesi üzerine veteriner hekimlerimiz tarafından yapılan muayene sonucunda şap hastalığı teşhisi konuldu. Yapılan laboratuvar analizleri sonucunda hastalığın 2023 yılında ülkemize giriş yapmış olan ve büyükbaş hayvanlarda ölüme neden olan yeni tip Şap (Sat-2) virüsü olduğu belirlendi. Hastalığın kontrol ve eradikasyonu için, hastalık tespit edilen işletmenin 10 km'lik yarıçap alanı içinde kalan tüm mahallelere il içi ve il dışı hayvan hareketleri geçici bir süreliğine kısıtlandı."

Ayrıca, geçici kurban pazarının düzenleneceği Akoluk mahallesi, kısıtlama alanı dışında kaldığı için bu yılın kurban pazarının, Akyazı mahallesi sahil şeridinde kurulacağı belirtildi. Bu pazarda, il içinden gelecek hayvanların pasaportlarında Sat-2 aşısının bulunma zorunluluğu ve il dışından gelecek hayvanlarda veteriner sağlık raporlarının bulunması şartı getirildi. Belgeleri olmayan hayvanların pazara girişlerine izin verilmeyecek ve tüm evraklar Belediye Zabıtası ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından sıkı bir şekilde denetlenecektir.

Ortahisar ilçesindeki mahallelere il dışından hayvan girişleri tamamen yasaklandı ve bu süreçte uygunsuzluk tespit edilen hayvan hareketlerine 5996 sayılı Kanun kapsamında 46 bin 159 TL idari yaptırım cezası uygulanacak. Kutlugün mahallesindeki işletmede alınan önlemler ve Sat-2 aşısı ile yapılan aşılamalar sonucunda hastalığın kontrol altına alındığı ve hasta hayvanların iyileştiği belirtildi. Bu nedenle, kısıtlamaların yaklaşık bir ay sonra kaldırılması planlanmaktadır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER