© Baykuş Haber

Trabzondan dünyaya açılan lezzet: Hamsiköy sütlacı

TARİHİ İPEK YOLU GÜZERGAHINDAKİ ZİGANA DAĞI ETEKLERİNDE, BOZULMAMIŞ DOĞASIYLA İLGİ GÖREN TRABZON’UN MAÇKA İLÇESİNE BAĞLI HAMSİKÖY’DE TARİHİ 1924’Lİ YILLARA DAYANAN SÜTLAÇ, YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİN VAZGEÇİLMEZ LEZZETİ HALİNE GELDİ.

Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Hamsiköy, doğal güzellikleri ve tarihi sütlacıyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Zigana Dağı eteklerinde bulunan bu bölge, hem yerli hem de yabancı turistler için cazip bir destinasyon haline geldi. Hamsiköy'ün özellikle 1924 yılına dayanan geleneksel sütlacı, Arap turistlerin ilgi odağı haline geldi.

Sütlacın uzun bir tarifi olmadığını belirten yerel üretici Nazmi Kayıkçı, özellikle bölgedeki farklı bitki örtüsünden beslenen hayvanların sütlerinin lezzetiyle ünlü olduğunu açıkladı. Kayıkçı, "Hamsiköy sütlacı, süt, pirinç ve şekerden yapılıyor. Ancak sürekli karıştırarak, en az 4 saat boyunca pişiriyoruz. Herhangi bir katkı maddesi kullanmıyoruz. Doğal lezzetini yakalamak için sadece bu üç malzemeyi kullanıyoruz." dedi.

Sütlacın güveç kaplarında servis edildiğini söyleyen Kayıkçı, güveçteki fırınlanmanın lezzeti artırdığını ve üzerine fındık eklediklerini belirtti. Kayıkçı, Arap turistlerin bu tatlıya "muhallebi" dediğini, ancak yerel halkın "sütlac" olarak adlandırdığını ifade etti.

Hamsiköy'de sütlacın uzun bir geçmişi olduğunu ve hatta İran Şahı'nın buraya geldiğinde Atatürk ile anlaşma yaparken Hamsiköy sütlacının da bulunduğunu belirten Kayıkçı, İran Şahı'nın yazdığı bir kitapta "Hamsiköy süt aşı" olarak adlandırıldığını söyledi.

Sütlacın bu bölgede büyük ilgi gördüğünü vurgulayan Kayıkçı, Arap turistlerin yanı sıra Avrupa, Asya ve Afrika'dan birçok turistin Hamsiköy'e geldiğini kaydetti. Hamsiköy'ün turizm sezonunun başlamasına kısa bir süre kala hareketlendiğini ve ziyaretçi sayısının arttığını ifade etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER