© Baykuş Haber

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik: “Topraklarımızı korumak hepimiz için bir vatan borcudur.”

TÜRKİYE KOYUN KEÇİ YETİŞTİRİCİLERİ MERKEZ BİRLİĞİ (TÜDKİYEB) GENEL BAŞKANI NİHAT ÇELİK, “TOPRAKLARIMIZI KORUMAK HEPİMİZ İÇİN BİR VATAN BORCUDUR” DEDİ.

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Toprak Bayramı'na dikkat çekerek, tarımın temelini oluşturan toprakların korunmasının vatan borcu olduğunu ifade etti. Çelik, gıda güvencesinin tarımsal üretimden geçtiğini vurgulayarak, toprak, su ve hava gibi temel unsurların tarımın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti.

Çelik, toprakların insan hayatının vazgeçilmez bir parçası olduğuna dikkat çekti. Ayrıca toprakların doğal çevrenin sürdürülebilirliği için teminat olduğunu ve gıda üretiminin büyük bir kısmının topraklarda gerçekleştiğini söyledi.

Toprak kaybına tahammül olmadığını vurgulayan Çelik, toprakların kaybının geri dönüşü olmayan bir süreç olduğunu ifade etti. Sadece 1 cm kalınlığındaki toprağın oluşması için yüzlerce yıl gerektiğine dikkat çekti. Bu nedenle toprakların korunmasının, gıda güvencesinin sağlanması ve sürdürülebilir bir hayat için büyük önem taşıdığını belirtti.

Çelik, topraklarımızın plansız kentleşme, erozyon, çölleşme, kimyasal gübre ve ilaç kullanımı gibi nedenlerle zarar gördüğünü ve amaç dışı kullanımların bu kayıplara yol açtığını ifade etti. Toprakların korunmasının herkesin görevi olduğunu vurguladı.

Ayrıca, çölleşme, erozyon ve kuraklık gibi faktörlerin Dünya genelinde birçok ülkeyi tehdit ettiğine dikkat çeken Çelik, Türkiye'nin de bu tehditlerle karşı karşıya olduğunu söyledi. Topografik yapısı, su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı ve yaşanan kuraklıkların toprak kaybını hızlandırdığını belirtti.

Sonuç olarak, toprakların gelecek nesillere korunarak aktarılması gereken en değerli miras olduğunu vurgulayan Çelik, toprak kayıplarının önlenmesi ve toprakların korunmasının asli bir görev olduğunu ifade etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER