© Baykuş Haber

TÜİK: Yumurta ve tavuk eti üretimi arttı, içme sütü üretimi azaldı

ANKARA, (DHA)- TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayında yıllık yumurta, tavuk eti, kesilen tavuk sayısı, ayran, inek peyniri, tereyağı ve yoğurt üretiminin arttığını, hindi eti ve içme sütü üretiminin azaldığını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz 2023 dönemine ait kümes hayvancılığı üretimi ile süt ve süt ürünleri üretim verilerini kamuoyuyla paylaştı. Yapılan açıklamaya göre, temmuz ayında tavuk yumurtası üretimi geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,4 artarak, tavuk eti üretimi yüzde 3,3 artış gösterdi ve kesilen tavuk sayısı yüzde 1,1 arttı. Ancak hindi eti üretimi yüzde 11,4 azalma kaydetti. Ocak-temmuz döneminde ise tavuk yumurtası üretimi yüzde 4,2 artarken, tavuk eti üretimi yüzde 4,3 artış gösterdi. Kesilen tavuk sayısı yüzde 7,5 azalırken, hindi eti üretimi yüzde 8,7 oranında düştü.

Ayrıca, temmuz ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı yüzde 0,9 oranında azalırken, ocak-temmuz döneminde yüzde 3 artış gösterdi. Temmuzda ayran üretimi yüzde 16,3, inek peyniri üretimi yüzde 16, tereyağı üretimi yüzde 16 ve yoğurt üretimi yüzde 14,4 artış kaydederken, içme sütü üretimi yüzde 19,8 oranında azaldı. Ocak-temmuz döneminde ise inek peyniri üretimi yüzde 9,4, ayran üretimi yüzde 7,5 ve yoğurt üretimi yüzde 2,3 arttı. Tereyağı üretimi yüzde 11,8 oranında azalırken, içme sütü üretimi yüzde 1,4 azaldı.

Bu verilere göre, tavuk ürünleri üretimindeki artışlar dikkat çekerken, inek sütü miktarının azalması süt ve süt ürünleri sektöründe belirli bir dalgalanmanın olduğunu gösteriyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER