© Baykuş Haber

Tükenmişlik Sendromu Neden Yaşanır?

Tükenmişlik sendromu, bir kişinin kariyer hayatında yaşadığı travmatik durumlar sonucunda bireysel kimliğini kaybetmesine sebep olan bir rahatsızlıktır.

Tükenmişlik Sendromu Nedir?


Tükenmişlik sendromu, bir kişinin kariyer ya da sosyal hayatında yaşadığı travmatik durumlar sonucunda yaşamış olduğu, bireysel kimliğini kaybetmesine sebep olan fiziksel ve zihinsel tükenmişlik durumudur. Hastalığın ismi de buradan gelir. İş hayatı başlı başına streslidir, keza özel hayatta yaşanan problemler de aynı şekildedir. Okula gidiyorsanız ödevler, sınavlar, dersler oldukça yoğun ilerler ve özellikle sınav haftalarında ciddi bir bunalma yaşayabilirsiniz. Bu tarz durumlarda nefes egzersizleri, meditasyon ve doğa yürüyüşleri yapmak sizi biraz olsun rahatlatacaktır. Böyle anlarda kulaklığınızı takıp sakin müzikler dinleyerek ruhunuzu dinlendirebilir, arınabilirsiniz.

Çocuğu yeni doğan anneler lohusa döneminde tükenmişlik sendromu yaşayabilirler. Yaşlı anne veya babasına bakan kişiler için de bu tarz dönemler yaşanabilmektedir. Kısacası, hayat stres yükünü omuzlarımıza aldığımız bir yolculuktur ve bu yolculukta bazen durup dinlenmemiz gerekir. Dinlenirken bir yandan da haber yazısını okuyarak fikir edinebilirsiniz.

Ülkede yaşanan travmatik olaylar ve edinilen kötü tecrübeler de tükenmişlik sendromuna yol açabilmektedir. Bu sendrom, tıpta henüz kendine bir yer edinememiştir. Tükenmişlik sendromu yaşayan kişiler, kendilerini çok çaresiz ve savunmasız hissedebilirler. Öyle ki yeri geldiğinde kendilerini hiç tanımadıkları, bilmedikleri bir otobüs durağında bekliyormuş gibi hissedebilirler. Bu gibi durumların önlemi alınmazsa uzun vadede sorun yaşanabilmektedir. Hayata dair heyecanı kalmamış bu kişiler, bazı sabahlar yataktan bile çıkmak istemez. Sürekli olumsuz ve karamsar bir bakış açısıyla dünyayı seyreden bu kişiler, gelecek hedeflerinden bir anda vazgeçebilirler. Ruhsal yorgunluk yaşatan bu tükenmişlik sendromu tedavi edilmezse ilerleyen zamanlarda ciddi rahatsızlıklara gebe olabilir. Kendilinden geçebilen bir hastalık olmadığı için ilaç ve psikolojik terapi ile hastaya destek olunması gerekmektedir. Destek olunmadığı takdirde şeker hastalığına, kalp krizine ve depresyona kadar uzanan ciddi rahatsızlıklara sebep verebilir. 


Neden Tükenmişlik Sendromu Yaşıyorsunuz?

Genellikle iş stresi ile ortaya çıkan tükenmişlik sendromu neden olur, tükenmişlik sendromu nasıl geçer gibi soruların cevaplarını bu başlıkta sizlere vermek istiyoruz. Tukenmislik sendromunun iş stresi ile ortaya çıktığını zaten az önce söyledik. İş hayatında yaşanan mobbingler, olumsuz durumlar, meslektaşlar ve patronlarla yaşanan kötü diyaloglar sebebiyle kişi, iş içerisinde huzursuz bir şekilde çalışmak zorunda kalabilir. Günlük yaşantısında stressiz olan bir kişi, tükenmişlik sendromu sebebi ile iş yerinde mutsuz olabilir ve yaşadıklarının etkisinde kalmış olabilir. Burada unutulmaması gereken; her yorgunluk tükenmişlik sendromu değildir, bazen yorgun olsanız bile işinizi ve hayatınızı sevdiğiniz için bu yorgunluklar size tatlı gelebilir. Hayata bakış açınız hala pozitiftir ve her şeyden önce umudunuz vardır. Bunlar olmadığında bir sendromdan bahsedebilmemiz mümkün olur. 

Tükenmişlik Sendromu Yaşayan Kişiler Nasıl Bir Ruh Hali İçinde Olurlar?

Tükenmişlik sendromu yaşayan kişilerde gözle görülür derecede depresyon, mutsuzluk, umutsuzluk ve çaresizlik mevcuttur. Ortalıkta karamsar bir hava hakimdir. Böyle bir ortama Pollyanna girse onun da mutsuz olacağından emin olabilirsiniz. Bu sendrom ile mücadele eden kişiler, diğer insanlara nazaran daha sinirli ve duygusal olabilirler. Öfke kontrolleri çok zayıftır ve bağışıklıkları tahmin edeceğiniz üzere düşüktür. Çok sık hasta olurlar ve bu durum hoşlarına gider çünkü yataktan çıkmaları için artık hiçbir sebepleri kalmamıştır. Anksiyete bozukluğu ve depresyon gibi rahatsızlıklara da davetiye çıkarmış olur.


Tükenmişlik Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Tükenmişlik sendromu nasıl tedavi edilir, bu hastalık ile mücadele etmek mümkün mü diye soruyor ve merak ediyorsunuz. Stresten tamamen kaçınmak ya da kurtulmak mümkün olmasa da tükenmişlik sendromu tedavisi bulunmaktadır. Atacağınız birkaç cesur adımla tükenmişlik sendromunun üstesinden gelebilirsiniz. Stresinizi yönetebilmek bu hastalıkta çok önemlidir. Fiziksel olarak rahatlamak, stresinizi azaltmaya yardımcı olacak ilk çözüm önerisidir. Yalnızca fiziksel sağlığınız için değil, ruhsal sağlığınız için de spor yapmanız iyi olacaktır. Ağır sporlar yerine kısa mesafeli yürüyüşler, tempolu yürüyüşler yaparak kendinizce bir ritim yakalayabilirsiniz. Yoga ve meditasyon da en az spor kadar iyi gelecektir. Tamamen rahatlamak için yankılı bir yerde bağırmak, ses çıkarmak veya şarkı söylemek ruhunuzu iyileştirecektir. Bunların hiçbiri ilginizi çekmiyorsa savunma sporları ilginizi çekebilir. Aikido, tai chi gibi bedeni esneten ve savunmanızı güçlendiren dövüş sporları ile ilgilenebilirsiniz. 

Sağlıklı bir uyku, dengeli beslenme ve düzenli bir hayat. Her şey aşama aşama gelişiyor. Hepsini düzenli bir sıraya koyduğunuzda adım adım ilerlediğinizi, düzenli hayata geçiş yaptığınızı siz de göreceksiniz. Yiyeceğiniz besinlerin midenizi yormayacak omega 3 içeren  hafif sebzeler ve yemekler olmasına dikkat etmelisiniz. Gün içerisinde tükettiğiniz kafein miktarını ayarlamanız sağlıklı bir uyku ve sağlıklı bir vücut için çok önemlidir. Günde maksimum 2 fincan kahve tüketerek hem zinde kalabilirsiniz hem de uyku düzeninizi bozmamış olursunuz. Tükenmişlik sendromu antidepresan tedavi seçeneği sıkça tercih edilse de kimyasal bir ilaç almadan önce ruha ilaç gibi gelecek aktiviteleri tercih etmek daha sağlıklı ve faydalı olacaktır.

Tükenmişlik sendromu yaşayan birine nasıl davranmalı noktası çok önemlidir. Onları hayata küstürmemeli aksine hayatla barıştırmalıyız. ‘’Seni anlayabiliyorum, yaşadığın bu duyguları biliyorum’’ gibi destekleyici sözler ile kişiye destek olunabilir. Bu desteğin yetmedi yerde psikolojik destek devreye girebilir ve profesyonel bir yardım ile kişi eski pozitif hayatına geri dönebilir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER