© Baykuş Haber

Tunusta İtalya Başbakanı Meloniye karşı protesto

TUNUSLU İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ, İTALYA BAŞBAKANI GİORGİA MELONİ’NİN ÜLKEYİ ZİYARET ETMESİNE KARŞI PROTESTO DÜZENLEDİ.

Tunus'taki insan hakları örgütleri, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin Tunus'u ziyaret etmesine karşı protesto düzenledi. Meloni'nin Tunus'taki ziyareti, başkent Tunus'ta protestolarla karşılandı. Gösterilere, İtalyan hapishanelerinde tutuklu bulunan göçmenlerin aileleri de katıldı. Protestolar, Habib Bourguiba Caddesi üzerinde bulunan Belediye Tiyatrosu önünde gerçekleşti. Tunus Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu, İtalya'daki düzensiz göçmenlerin hakları için çağrıda bulunarak zorla sınır dışı edilmelerini reddetti ve "İtalyan hapishanelerinde göçmenleri öldürmekten sorumlusunuz" dedi.

Tunus'taki İşkence Karşıtı Örgüt (OCTT), Meloni'nin Tunus'ta istenmediğini belirten bir bildiri yayınladı ve İtalya Başbakanı'nı ırkçılıkla suçladı. Ayrıca, İtalyan hapishanelerindeki Tunuslu göçmenlere yapılan işkencelerden İtalya hükümetini sorumlu tuttular. OCTT, Meloni'nin Tunus ziyaretinin resmi bir davetle gerçekleşmesini hakaret olarak niteledi.

Tunus ve İtalya'daki 24 farklı insan hakları örgütü, Meloni'nin ziyaretini eleştiren bir bildiri yayınladı ve iki ülke arasındaki yakınlaşmayı ırkçı ve yabancı karşıtı bir ideoloji olarak tanımladı. İnsan hakları örgütleri, İtalya hükümeti ile Tunus arasındaki sınır kontrolü ve kaçakçılıkla mücadele işbirliği görüşmelerinin, Tunus'un topraklarını ve karasularını Avrupa güvenlik güçlerinin müdahalesine açık hale getirdiğini belirtti. Ayrıca, örgütler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 30 Mart'taki İtalyan hükümetinin 4 Tunuslu göçmeni sınır dışı etmesine ilişkin kararının uygulanmasını istedi.

Meloni'nin Tunus ziyareti sırasında Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile bir araya gelmesi planlanıyor. Görüşmede, Tunus'un ekonomik krizini, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yürütülen müzakereleri ve düzensiz göçmen sorununu ele alması bekleniyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER