© Baykuş Haber

Türk mühendislerden yerli meteoroloji balonu atağı

TÜRK MÜHENDİSLER TARAFINDAN YERLİ OLARAK ÜRETİLMEYE BAŞLAYAN RADYOSONDELER (METEOROLOJİ BALONU), METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE HİZMET VERECEK.

Türk mühendisler tarafından yerli üretimine başlanan Radyosondeler (Meteoroloji Balonları), Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne hizmet sağlayacak. İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun, Isparta, Diyarbakır, Adana, Erzurum ve Kayseri'de kullanılan bu yerli balonlar atmosferde basınç, sıcaklık, nem ve rüzgar gibi hava durumu verilerini toplayarak bu bilgileri ilgili istasyonlara iletiyor. Bu balonlar sayesinde hava tahminleri yapılıyor, atmosfer ve iklim değişiklikleriyle ilgili araştırmalar gerçekleştiriliyor.

Yerli meteoroloji balonları, Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Ankara Üniversitesi Teknokent'te üretiliyor. Bu projeyi destekleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile işbirliği içinde çalışan mühendisler, meteoroloji balonlarını yerli teknoloji ve sistemlerle üretiyorlar.

İnşaat Mühendisi Murat Meral, meteorolojik balonların çalışma prensibini açıklarken, bu balonların atmosferin farklı yüksekliklerinde veri topladığını ve bu verilerin hava tahminlerine katkı sağladığını vurguladı. Ayrıca, bu yerli balonlar sayesinde aynı kalitedeki verileri Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne sunmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER