© Baykuş Haber

Türkiye ekstrem hava olaylarının etkisinde

Türkiye genelinde son yılların en yağışlı Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını deneyimlerken, Nisan ayının ortalarına kadar süren yüzde 40'a varan yağış eksikliği sonrasında, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yüzde 100'ün üzerinde bir yağış artışı kaydedildi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Uzaktan Algılama, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü olan Doç. Ceyhun Özçelik, doğanın kendini bir denge içerisinde tutmaya çalıştığını ifade ederken, bundan sonraki yıllarda ekstrem hava olaylarının normal bir durum olarak görülmesi gerektiğini ve diğer büyük şehirlerde olduğu gibi ani su baskınları ve sel gibi olaylara karşı hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.

Özçelik ayrıca, iklim değişikliğinin etkisi ile yağış rejiminin değiştiğine dikkat çekti. Bu değişim nedeniyle yağışlar ve hava olaylarında sapmaların yaşandığını sözlerine ekledi.

Haziran ayında hala devam eden yoğun yağışların tarımsal faaliyetlere etkisi olduğunu belirten Doç. Dr. Özçelik, fazla yağışın tarımsal faaliyetleri ve yer altı su kaynaklarını olumlu etkilediğini, ancak aşırı yağışın bitki köklerinde çürümeye ve erozyona neden olabileceğini ifade etti. Ayrıca, aşırı yağışların taşkınlar ve orman yangınları gibi olayları da tetikleyebileceğini vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER