© Baykuş Haber

Türkiye obezitede dünyada ilk sıralarda

GAZİ YAŞARGİL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ'NDE GÖREV YAPAN DİYETİSYEN HEKİM HEVAL KOÇAK, "SON 30 YILDA HEM ERGEN HEM DE ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTE GÖRÜLME SIKLIĞINDA DÜNYA GENELİNDE BİR ARTIŞ SÖZ KONUSUDUR" DEDİ.

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan Diyetisyen Hekim Heval Koçak, son 30 yılda dünya genelinde çocuk ve ergen obezitesinin arttığına dikkat çekti. Diyetisyenlik mesleğinin beslenme ihtiyaçlarını hesaplayarak sağlıklı beslenme programları oluşturan bir alan olduğunu vurgulayan Koçak, aynı zamanda kronik hastalıklar için tıbbi beslenme tedavilerini düzenlediğini ve sporcuların beslenme ihtiyaçlarını karşıladığını belirtti.

Son yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı gibi çeşitli kurumların diyetisyen istihdamına önem verdiğini ifade eden Koçak, bu artışta obezitenin etkili olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin obezite konusunda dünya sıralamasında üst sıralarda yer aldığına dikkat çeken Koçak, obezitenin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayarak, toplumda obeziteyle mücadele konusunda bilinç oluşturmanın önemli olduğunu belirtti.

Özellikle son 6-7 yıl içinde obezite ile mücadelede kamu kurumlarının da destek verdiğini söyleyen Koçak, obezite ile başa çıkmak için çocukluktan itibaren mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Obezitenin son 30 yılda çocuk ve ergenler arasında artış gösterdiğini belirten Koçak, bu dönemde obezitenin çocukluk çağı kronik hastalıkları arasında birinci sırada yer aldığını açıkladı.

Koçak, obezitenin artık toplumsal bir sorun haline geldiğini ve hastanelerde diyet polikliniklerinin bu sorunun çözümünde önemli bir rol oynadığını belirtti. Hastaların öncelikle hekimlerine başvurduğunu ve gerekli tetkikler sonucu diyet polikliniklerine yönlendirildiğini ifade eden Koçak, polikliniklerde kilo problemleri yaşayan hastalara, kilo almak isteyenlere ve kronik hastalıkları olanlara tıbbi beslenme tedavileri uygulandığını söyledi.

Diyetisyenlerin sadece hastanelerde değil, toplu beslenme hizmeti veren kuruluşlar, restoranlar ve oteller gibi yerlerde de hizmet sunduğuna dikkat çeken Koçak, beslenme sistemi oluşturma, menü planlaması, yiyeceklerin hazırlanması ve pişirilmesi gibi konularda da çalıştıklarını belirtti. Koçak, diyetisyenlerin, tüketicilere zamanında, yeterli ve dengeli beslenme hizmeti sunmanın yanı sıra, obezite ile mücadelede de önemli bir rol oynadığını vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER